Nurija Pozderac antifašističkom pokretu dao posebnu dimenziju

Posjetom grobu Nurije Pozderca na Dragoš-sedlu iznad Tjentišta obilježena je godišnjica smrti potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, jednog od najistaknutijih članova partizanskog pokreta iz BiH, učesnika bitaka na Neretvi i Sutjesci i dobitnika Ordena narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Posjetom grobu Nurije Pozderca na Dragoš-sedlu iznad Tjentišta obilježena je godišnjica smrti potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, jednog od najistaknutijih članova partizanskog pokreta iz BiH, učesnika bitaka na Neretvi i Sutjesci i dobitnika Ordena narodnog oslobođenja Jugoslavije. Grupa poštovalaca očistila je mermernu grobnicu i uredila okoliš.  

Inicijator posjete, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, s glavnim imamom MIZ Foča Miralemom ef. Hodžićem, predsjedavajućim SO Foča Izetom Spahićem i nekolicinom mještana, na mjestu gdje je 12. juna 1943. od posljedica ranjavanja tokom Bitke na Sutjesci Pozderac preminuo i gdje je sahranjen, proučio je Fatihu.

Ovaj dan, kaže Pitić, uvršten je u kalendar značajnih datuma na području Muftijstva goraždanskog.

- Pozderac je naš veliki Bošnjak, aristrokata starog kova koji je NOB-u i antifašističkom pokretu u našem narodu dao posebnu dimenziju. Na ovaj način pokušavamo prvo da njemu zahvalimo na tome, ali i porodici Pozderac na ukupnom doprinosu u toj značajnoj dionici povijesti našeg naroda, a s druge strane da se i sami obavežemo da čuvamo i razvijamo antifašističke vrijednosti – kazao je Pitić.