O čemu su razgovarali Lavrov i Dodik: Neko spominje ikonu, a neko ne

.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je telefonski razgovarao sa Sergejom Lavrovom, šefom ruske diplomatije. Ovo je njihov prvi zvanični razgovor nakon afere "Ikona“ na inicijativu člana Milorada Dodika.

"Razmatrana je tema postkonfliktnog rješenja u BiH, s naglaskom na potrebi zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH, kao i niz aktualnih pitanja bilateralne saradnje, uključujući interakciju u borbi protiv širenja koronavirus infekcija“, rekli su iz ruskog ministarstva.

 

U saopćenju iz Dodikovog kabineta navedeno je kako je tema razgovora bila i afera "Ikona", no u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova to nije ni navedeno.

 

"Dodik je u telefonskom razgovoru još jednom zahvalio Lavrovu za nedavnu posjetu, a Lavrov je dodao da mu je bilo veoma drago što su susreli uprkos tome što je Ukrajina neosnovano pokušala napraviti senzaciju vezano za ikonu za koju nisu uspjeli da utvrde ništa od onoga što su tvrdili", rečeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Dodik je informisao Lavrova da je u Republiku Srpsku stiglo 20.000 vakcina Sputnik V a da će dodatnih 20.000 stići ovog vikenda.

 

Ruski ministar je obećao da će se lično potruditi da se ubrza dostava vakcine za RS koja je potpisala ugovor za nabavku 1,2 miliona doza kako bi što prije započela masovna vakcinacija.

 

Dodik i Lavorv razgovarali su i o daljem napretku saradnje Republike Srpske i BiH sa Rusijom na svium poljima od ekonomije, poljoprivrede, energetike, do obrazovanja i kulutre.