Očajni i prodavci i kupci: Nekada se kupovalo gajbama, sada dođu po jedan paradajz

dsa
Početak godine donio je mnoga poskupljenja, što predstavlja novi udar na ionako opustošene džepove građana

Početak 2022. godine donio je mnoga poskupljenja, što predstavlja novi udar na ionako opustošene džepove bosanskohercegovačkih građana. Kupovna moć je oslabila, u šta smo se uvjerili i prilikom posjete sarajevskoj pijaci na Ciglanama.

 

Cijena šampinjona je sada 6 KM

Almasa Hamzović, koja ima štand na ovoj pijaci, rekla nam je da su cijene od početka godine porasle i za 30 posto.

- Jeste da je zimski period, ali, naprimjer, špinat je sada pet KM, a prošle godine je bio tri marke. Banane su 2,50 do tri KM, a bile su dvije marke, kilogram grožđa košta pet, a bio je tri KM. Cijena šampinjona je sada 6 KM, a kilogram je ranije koštao od četiri do pet maraka. Drastično je viša i cijena kupusa koji sada košta dvije KM, a bio je 0,80 feninga do jedne KM prošle godine - navela je Hamzović.

Kako je istakla, sve to je doprinijelo da sada ima znatno manje posla.

Na pitanje može li se živjeti od ovog posla, kazala nam je da je „patnja, ali da se mora raditi“.

 

Pijaca je bila gotovo prazna

Ferid Bajrić naglasio je da je nabavna cijena visoka.

- Nekad se kupovala po gajba limuna ili narandži, sada se uzima po jedan paradajz, jedna do dvije paprike. Najviše je voće poskupjelo - istakao je Bajrić.

Kupci su još glasniji u svojim negativnim komentarima, a oni malobrojni koje smo zatekli samo su odmahivali rukom i govorili da zbog poskupljenja situacija postaje neizdrživa. Na ovoj pijaci se i garderoba slabo prodaje, kažu prodavači odjeće i obuće.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, pijaca je bila gotovo prazna, a promrzli prodavači rekli su da cijene rastu, a plaće stagniraju te da je ovo jedan od najgorih početaka godine u periodu poslije rata.