Od danas dozvoljeni i strani covid testovi u Austriji

testcovid

Nakon što su se mnogi prekogranični radnici (‘pendleri‘) žalili Ministarstvu zdravstva zbog velikih gužvi i čekanja na ulazu u Austriju u Salzburgu i Gornjoj Austriji, Ministarstvo je donijelo odluku o prihvaćanju testova na koronavirus iz inozemstva.

Testovi mogu biti na njemačkom ili engleskom jeziku, a rezultati testova na ostalim jezicima se moraju priložiti uz liječnički dokaz. Ministarstvo zdravstva je ispravilo posljednji pravilnik nakon kritike, a u pravilniku stoji i da je rok za obaveznu registraciju tri dana prije ulaska u zemlju. Registracije koje su do danas obavljene vrijede do 18. veljače.

Podsjećamo, posljednje pooštreni režim ulaza u zemlju stvorio je velike gužve u Salzburgu i Gornjoj Austriji, a najviše su bijesni bili prekogranični radnici iz Bavarske, budući da na ulazu u zemlju nije bio priznat test iz Bavarske, zbog čega je ‘pendlerima’ bio potreban i liječnički dokaz.

Od srijede svi prekogranični radnici i bavarski učenici, koji se školuju u Austriji, moraju jednom tjedno prikazati negativan PCR test ili antigenski test te ispuniti online formular za registraciju.