Od sutra će Austrija detaljnije i intezivnije kontrolirati granice prema svim susjedima

Austrija
Sredinom tjedna ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je izmjene graničnog režima koje na snagu stupaju od 10. februara. No, nakon razgovara s njemačkim kolegom Horstom Seehoferom (CSU) Nehammer je najavio da će Austrija već od sutra intenzivnije i detaljnije kontrolirati svoje granice sa svim susjedima. Novi detalji vezani za detaljniju kontrolu granica potvrđeni su i za austrijski dnevni list Kurier.

 

“Putovanja bi trebala biti svedena na minimum. Postoji samo nekoliko iznimki za putovanja koja su prijeko potrebna. Sada pooštravamo mrežu kontrola na granicama i na taj način pooštravamo kontrole kako bismo bolje nadzirali poštivanje mjera vezanih za koronavirus”, pojasnio je Nehammer.

Austrija je i dosad kontrolirala svoje granice prema susjedima, a ponajviše prema Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj. Od sutra bi to trebao biti slučaj i prema svim drugim državama s kojim Austrija graniči.

Provjere na graničnim prijelazima trebale biti detaljnije i intenzivnije. Dosad to nije bio slučaj, a naši čitatelji nerijetko su nam javljali da su bez većih problema dolazili iz pravca Hrvatske preko Slovenije. Hoće li se kontrole uistinu detaljnije obavljati ostaje nam tek da vidimo.

Mogući uzrok ove odluke je sve veći i glasniji pritisak iz Bavarske. Glavni tajnik CSU-a Markus Blume kritizirao je mjere ublažavanja u Austriji u intervjuu za Bild am Sonntag.

“Austrija i Češka ugrožavaju naše uspjehe u Njemačkoj svojim neodgovornim politikama otvaranja. Zbog toga nam je potrebna veća kontrola savezne policije na svim vanjskim granicama.”, naglasio je Blume.

Prethodna odluka vezana za granični režim i mjere na granici vrijedi od 10. februara.