Od UN-a se zahtijeva novo ljudsko pravo - pravo na zdrav planet

un
Kampanja #1Planet1Right

 

Upravo sada naš planet nikada nije bio bolesniji. Kriza klime i bioraznolikosti već su zaprijetile opstanku čovječanstva, a ova pandemija gurnula nas je korak bliže rubu.

Više od 100 organizacija civilnog društva širom svijeta putem kampanje #1Planet1Right pozvalo je Ujedinjene narode (UN) da dodaju novi članak Općoj deklaraciji ljudskih prava - opće pravo na zdrav prirodni okoliš. Ako uspiju, taj amandman bio bi prvi dodatak deklaraciji otkad je zaživjela 1948. godine, stoji u saopćenju. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 23 posto smrtnih slučajeva na svijetu povezano je sa štetom i uništenjem našeg prirodnog okoliša, dok stotine miliona ljudi pati od bolesti povezanih s nezdravim i neprirodnim okolišima.

Ovo novo ljudsko pravo može pomoći osigurati da globalni zeleni oporavak uzme u obzir izvanredna stanja vezana i uz bioraznolikost i uz klimu.

Kampanja #1Planet1Right od UN-a je na Dan planeta Zemlje službeno zatražila novo ljudsko pravo, a pritisak na UN će nastaviti i pokretanjem globalne peticije.