Odluke o reformama NATO-a do 2030.

asd
Na prvom samitu NATO-a koji se održava u Bruxellesu učestvuje novi američki predsjednik Joe Biden

Čelnici 30 članica NATO-a okupit će se danas na samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030, što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena, piše Al Jazeera Balkans.

KOLEKTIVNA SIGURNOST

“Skup 30 svjetskih čelnika ključni je trenutak za naš Savez i našu kolektivnu sigurnost”, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o temama kojima će se samit baviti, prenosi Hina.

SAD su ključna članica NATO-a koja na odbranu troši skoro dva i po puta više nego svi ostali saveznici

Ovo je prvi samit NATO-a na kojem učestvuje novi američki predsjednik Joe Biden, čiji je izbor donio olakšanje saveznicima nakon četiri turbulentne godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Prethodni stanar Bijele kuće nazvao je NATO zastarjelom organizacijom, prijetio izlaskom Sjedinjenih Država i dovodio u pitanje temeljno načelo o kolektivnoj odbrani.

Ključna poruka s ovog samita će biti obnovljena predanost transatlantskom jedinstvu i jačanju veza kroz inicijativu NATO 30, koje su ozbiljno uzdrmane tokom Trumpovog mandata. Biden je već poništio Trumpovu odluku o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke.
Sjedinjene Države su ključna članica NATO-a koja na odbranu troši skoro dva i po puta više nego svi ostali saveznici. Prema podacima za 2020. godinu, SAD su za odbranu izdvojile 717 milijardi dolara, a svi ostali saveznici 311 milijardi dolara.

PANDEMIJA

Lideri Grupe sedam (G7) na samitu u Cornwallu, na jugozapadu Engleske, tokom razmatranja većeg broja aktuelnih svjetskih tema, između ostalog, razgovarali su o kineskom uticaju. Kina je upozorila lidere G7 da su odavno prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokratijama koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Pekingom. S obzirom na pandemiju koronavirusa lideri su se obavezali da će iskoristiti sve resurse kako bi se osiguralo da se situacija u svijetu izazvana pandemijom poput Covid-19 nikada ne ponovi.