“Odmah ih izbrišite”: 24 popularne aplikacije zarazio je opasan virus

Kuprins je izvijestio da je zlonamjerni softver zabilježen u 37 zemalja.

Korisnici Androida, čiji su se uređaji zarazili Jokerom, uočili su kako im se odjednom nude premium usluge, no ništa od toga nisu dobili

Trgovinu za aplikacije Google Play prošle je sedmice  poharao Joker, virus pronađen u 24 aplikacije, a otkrio ga je analitičar Aleksejs Kuprins, piše Medium. Iako je Google uspio naći rješenje i blokirati ga, prije nego što je u tome uspio virus je preuzet više od 472 hiljade puta.
 

Kuprins je izvijestio da je zlonamjerni softver zabilježen u 37 zemalja, među kojima je najviše onih iz Evrope i Azije, kao i SAD i Australija. Korisnici Androida, čiji su se uređaji zarazili Jokerom, uočili su kako im se odjednom nude premium usluge, no ništa od toga nisu dobili.

“Ova strategija funkcionira tako što automatizira potrebnu interakciju s web stranicom premium ponude, unosi kod ponude operatera, zatim čeka SMS poruku s potvrdnim kodom i ekstrahira je pomoću regularnih izraza”, objašnjeno je u izvještaju.

Aplikacije u kojima je virus pronađen su Advocate Wallpaper, Age Face, Altar Message, Antivirus Security – Security Scan, Beach Camera, Board picture edition, Certain Wallpaper, Climate SMS, Collate Face Scanner, Cute Camera, Dazzle Wallpaper, Declare Message, Display Camera, Great VPN, Humour Camera, Ignite Clean, Leaf Face Scanner, Mini Camera, Print Plant scan, Rapid Face Scanner, Reward Clean, Ruddy SMS,Soby Camera i Spark Wallpaper.

 

Također, pojedinosti o Jokeru objavljene su samo nekoliko tjedana nakon što je popularna aplikacija CamScanner prozvana zbog instaliranja zlonamjernog softvera na neke Androidove uređaje, prenosi Index.hr.

Ako ste ikada instalirali neku od gore navedenih aplikacija, provjerite historiju transakcija nakon što ih deinstalirate te pripazite na sumnjive aktivnosti računa, poput nepoznatih uplata.

Izvor: