Održan memorijal Alija Izetbegović: Ove godine nije došao Didov sin, pa nije pobijedio Babin konj

sa

“NIJE DOŠAO DIDOV SIN, PA BABIN KONJ NIJE POBIJEDIO” // Održane konjičke utrke 19. memorijal “Alija Izetbegović”: KK Krajišnik nije odbranio naslov

Međunarodne konjičke trke, 19. memorijal ”Alija Izetbegović”, održane su danas na Bakšaiškom hipodromu u Bihaću. Četrdeset i jedno grlo iz Bosne i Hercegovine i regiona takmičilo se u pet velikih i uzbudljivih trka.

Ovaj memorijal predstavlja jedan od značajnijih događaja u regionu kada je konjički sport u pitanju.

– Konjički klub Jedinstvo je od prvog dana ozbiljno shvatilo ulogu koju je preuzelo na sebe, a to je organizacija takvog jednog događaja koji nosi ime po prvom predsjedniku naše države. Mi smo danas pokazali kako se treba odnositi prema svome predsjedniku – istako je Zijad Tahrić, predsjednik Konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća

Vlada Unsko-sanskog kantona je na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta izdvojilo 30.000 KM finansijske podrške organizaciji ovog sportskog događaja.

– Mi smo, odlukom, izdvojili značajna sredstva za ovaj današnji događaj. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim organizatorima na prijemu i svim učesnicima ove sportske manifestacije -kazao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK-a.

Nagradni fond trke dana Memorijal ”Alija Izetbegović” bio je 40.000 KM, a pobjednik je grlo Olimpic Baileys u vlasništvu Dragana Leburića iz Gradačca, a džokej je Milan Konkolj. Pobjednik je osvojio 20.000 KM.

Ovaj događaj je kao i svake godine, tako i ove, okupio veliki broj političara, a indikativna je činjenica da se ove godine na memorijalu ”Alija Izetbegović” nije pojavio Bakir Izetbegović koji je prije nekoliko dana bio u Bihaću. Razlog tome možda leži u činjenici da je pored Vlade USK koja svake godine podržava ovaj događaj, ove godine podržala i Vlada KS, a u čije ime su bili gosti Denis Zvizdić i Elvedin Okerić, članovi Narod i Pravda.

Fascinantna je i podudarnost 15. i 18. memorijala, kada su pobjede odnijeli grlo Ornament pobjednik 15. memorijala “Alija Izetbegović” i grlo Zvarovski oba iz Velike Kladuše pobjednik 18. memorijala ”Alija Izetbegović”, a zasluženi pehar im je uručio Bakir Izetbegović.