Održana promocija djela "Diskurs o bosanstvu" autora Senadina Lavića, u Bihaću

promocija knjige
Sinoć je održana promocija knjige „Diskurs o bosanstvu“ autora profesora doktora Senadina Lavića, koji je i član Kluba intelektualaca „Krug 99“.

Jučer je u Bihaću, dana 27.11.2021, održan navedeni događaj.

Djelo je ovo koje podsjeća na našu historiju u kojoj smo zvani svakakvim imenima, stavljani u različite nacionalne modele, ali gdje smo izgubili onaj svoj jedini i stvarni identitet - bosanstvo.

Moguće ga je vratiti, rekao je sinoć ovaj univerzitetski profesor, trebat će vrijeme, ali to ustvari mora postati imperativ, a time će se ujedno i sveprisutno politikanstvo dovoljno oslabiti da bi bosanstvo zaživjelo u pravom smislu te riječi...

U fokusu djela „Diskurs o bosanstvu“ je građanin, izvor građanskog društva u ovoj državi. To je ustvari bosanski identitet koji se odnosi na sve ljude u Bosni i Hercegovini. To su građani ove države i oni su najvišaa vrijednost života i ključna politička činjenica ove zemlje.

Sloboda pojedinačnog čovjeka je naša najviša vrijednost, a ne etničke jedinice ili naroda kao političke jedinice - rečeno je između ostalog tokom sinoćnje promocije naučno-istraživačkog djela „Diskurs o bosanstvu“ autora i univerzitetskog profesora Senadina Lavića.