Ofenbah, mala Jugoslavija u Njemačkoj: Mjesto gdje je čudno kad se u ćevabdžinici čuje njemački jezik

U Ofenbahu, gradu od 127.000 stanovnika, prema zvaničnim podacima, trenutno živi oko 10.000 državljana zemalja bivše Jugoslavije.

Ipak se čini da ih je mnogo više, jer se u centru grada nalaze dvije ćevabdžinice i tri kafića u kojima je, kako kažu, čudno kada neko priča njemački, piše "Deutsche Welle".

Ćevabdžinicu "Yugo 45" otvorio je Samir Hodžić.

Ako staviš naziv samo "Bosna", onda si zatvorio narodu vrata. Daj da budemo otvoreni za druge, kao što i jesmo otvoreni. Ja sam ovdje rođen i ne gledam stvari samo iz jedne perspektive - kazao je Hodžić.

Ljudi koji su s ovih prostora otišli u Ofenbah druže se u tri kafića koji se nalaze u istoj ulici.

Trenutno živim na jednom mjestu malo dalje od Frankfurta, ali u Ofenbahu sam svaki dan jer je ovo naš lokal "Trocadero". Stalno dolazim tu - kaže Matej Vidović porijeklom iz Busovače.

Lutvija Rizvanović iz Sandžaka kaže kako se stalno druže i nebitno je ko je šta po nacionalnosti.

Samo je bitno jesi li čovjek ili nečovjek. Družimo se, izlazimo po klubovina, diskotekama, birtijama - kaže Lutvija, koji pet godina živi u Ofenbahu, ali svoju budućnost vidi u Sandžaku.

U duši nosimo Sandžak i naš kraj, ali ovdje smo morali zbog posla da dođemo. Ovdje imaš sve, ali nemaš ništa. Samo lovu - požalio se Lutvija za "Deutsche Welle".