OHR: Rezervna policija u RS pokreće spiralu nadmetanja i straha

Najavom uvođenja rezervnog sastava pokrenuta je spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha, poručuje OHR.

Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorio je kako "trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini".

"Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi", navode iz OHR-a.

"Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima trebaju raditi na boljoj suradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i ostvarili sigurno okruženje. Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje", poručuju.

U tom kontekstu iz OHR-a pozivaju entitetske vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i s međunarodnom zajednicom.

Zabrinutost u Federaciji BiH

Narodna skupština Republike Srpske prošlog je tjedna podržala nacrt izmjena entitetskog zakona o unutarnjim poslovima kojega je predložila vlada u Banjoj Luci i kojim je predviđeno uvođenje rezervnog sastava policije koji bi trebao brojati do 1.000 pripadnika. Obrazloženo je to potrebom jačanja sigurnosti usljed eskalacije migrantske krize, prenose Agencije.

Taj je plan izazvao veliku zabrinutost u Federaciji BiH čije su vlasti ocijenile kako je riječ o kršenju odredbi Dejtonskog sporazuma kojima je propisano raspuštanje rezervnog sastava policije i stroga kontrola ravnoteže djelatnih policijskih snaga dva entiteta.

Članovi povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj su sjednici održanoj u utorak zaključili kako je riječ o neprihvatljvim postupcima Republike Srpske koji vode militarizaciji i dovode u pitanje sigurnost u državi.

Zatražili su reagiranje OHR-a te su najavili kako će u slučaju izostanka odlučnijih mjera i Federacija BiH posegnuti za sličnim odlukama i uvesti rezervni sastav policije.