Oko 260.000 vjernika klanjalo u Al-Aksi džuma-namaz

Oko 260.000 Palestinaca klanjalo je džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o posljednjem džuma-namazu u ramazanu, svetom mjesecu muslimana.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Muškarcima starijim od 40 godina, djeci mlađoj od 12 godina i ženama svih starosnih dobi, izraelske vlasti dozvolile su da bez odobrenja uđu u Istočni Jerusalem, prenose Agencije.

"Procjenjuje se da se 260.000 palestinskih vjernika pojavilo da se mole u Al-Aksi posljednjeg petka u ramazanu", rekao je šejh Azzam al-Khatib, generalni direktor jerusalemske agencije za vakufe.

Prema njegovim riječima, vjernici i dalje pristižu kako bi večeras obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr - najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od hiljadu mjeseci.

Izraelska policija je u međuvremenu pooštrila sigurnosne mjere u kompleksu Al-Aksa, raspoređujući stotine vojnika u i oko jerusalemskog Starog grada.

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravda sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izaelska naselja.