Antisemitizam, optužba koja prijeti budućnosti pokrivene kongresmenke

Predsjednik Donald Trump predvodi pozive na ostavku pokrivene zastupnice Ilhan Omar u Kongresu.

Ne smiruju se političke i medijske rasprave vezano za optužbe za antisemitizam koje su iznesene na račun američke zastupnice Ilhan Omar, s obzirom na to da se ona i dalje nalazi pod snažnim pritiskom proizraelskog lobija u Washingtonu. 

Predsjednik Donald Trump predvodi pozive na njenu ostavku u Kongresu, uprkos tome što je Omar odgovorila na insistiranje rukovodstva Demokratske stranke i izvinila se za ono što su pojedini protumačili kao antisemitski stav.  

''Izjave kongresmenke Ilhan Omar su užasne i smatram da treba dati ostavku u Kongresu, ili svakako iz Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma'', izjavio je američki predsjednik Trump.

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu zaprijetio je Ilhan Omar i njenoj kolegici, zastupnici Rashidi Tlaib, da će protiv njih dvije poduzeti mjere zbog protivljenja izraelskoj okupaciji.

Za Ilhan su ovakve izjave odraz političke moći koju imaju izraelski lobiji, a posebno AIPAC.   

Uspon progresivnih struja

Lara Friedman, predsjednica Fondacije za mir na Bliskom istoku, kaže da iznošenje optužbi za antisemitizam protiv onih koji kritiziraju Izrael i lobi povezan s ovom državom nije ništa novo. Međutim, novo je to da ''politička realnost svjedoči razvoju progresivne struje koja se suprotstavlja mainstreamu''.   

''Evidentan je uspon progresivnih snaga, a zastupnica Omar je jedan od dokaza toga, kao i Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, pa čak i Bernie Sanders na prethodnim izborima. Ove promjene se dešavaju već neko vrijeme, i postalo je jasno da građani žele progresivnije politike po pitanju Izraela i Palestine'', dodala je.

Apsurd je u tome što je protivljenje okupaciji sve jače, dok istovremeno predsjednik Trump i republikanci poduzimaju nezapamćene poteze u korist Izraela, poput prebacivanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, zatvaranja ureda Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu i usvajanja zakona u Senatu protiv Globalnog pokreta za bojkot Izraela BDS.   

Mala je vjerojatnoća da će se zaustaviti kritike na račun zastupnica Ilhan Omar i Rashide Tlaib. Zbog njihovog identiteta, rivali Demokratske stranke u njima vide laku metu za izazivanje podjela u redovima demokrata kada su u pitanju stavovi prema Izraelu, prenosi Anadolija.

Od Mogadiša do Kongresa

Ilhan Omar je rođena u Mogadišu u Somaliji 1981. godine. Kada je imala osam godina, pobjegla je od ratnih dešavanja sa svojom porodicom i četiri godine živjela u izbjeglištvu u susjednoj Keniji.   

Godine 1996. emigrirala je s porodicom u Sjedinjene Američke Države i nastanila se u Minnesoti, gdje živi velika somalijska zajednica. 

Diplomirala je političke nauke i rano se počinje baviti politikom. Prije dvije godine je izabrana za lokalno zakonodavno vijeće, kada je bila aktivistica Organizacije za zaštitu građanskih prava.   

Njena politička karijera je kulminirala kada je izabrana za članicu američkog Zastupničkog doma u novembru prošle godine.

Tokom godina, Ilhan je izgradila progresivni politički imidž; ona podržava besplatno fakultetsko obrazovanje, stambeno zbrinjavanje svih građana i reformu krivičnog zakonodavstva. 

Ova mlada žena se, kao i ostali imigranti, snažno bori protiv oštre Trumpove imigracione politike.

Važno je napomenuti da su američki mediji pohvalili to što su Ilhan Omer i Rashida Tlaib, njena kolegica palestinskog porijekla, prve muslimanke koje su ušle u Kongres.