Vodeći ruski opozicionar izašao iz zatvora

Navaljni je više puta je bio u zatvoru od kada je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i protiv korupcije prošle godine.

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni oslobođen je iz zatvora gdje je proveo gotovo mjesec i po dana i izdržao dvije uzastopne zatvorske kazne zbog organiziranja antivladinih demonstracija.

On je rano jutros izašao iz zatvora, javio je novinar agencije France Presse.

Navaljni je više puta je bio u zatvoru od kada je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i protiv korupcije prošle godine.

On je 28. augusta osuđen na 30 dana zatvora zbog nedozvoljenih demonstracija u januaru na kojima je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora od 18. marta.

Harizmatični 42-godišnji opozicionar i borac protiv korupcije tada je optužio vlasti da su ga poslale u zatvor da ga spriječe da protestira 9. septembra protiv plana vlade o reformi penzija.

Iako je bio u zatvoru hiljade Rusa odgovorilo je na njegov poziv i širom zemlje protestiralo protiv izmjene starosne granice za odlazak u penziju.

Desetine njih je bilo uhapšeno.

Navaljnji je 24. septembra, tek što je izašao iz zatvora ponovo uhapšen i osuđen na 20 dana zatvorske kazne zbog pozivanja na proteste protiv nepopularnog penzionog zakona.

Zakon kojim se predviđa da se za pet godina podigne starosna granica za odlazak u penziju u Rusiji na kraju je usvojen i 3. oktobra ga je potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Navaljni je postao vodeća ličnost ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine. Više okupljanja koja se smatraju među najvećim u skorije vrijeme u Rusiji organizirano je na njegov poziv, a njegova retorika protiv korupcije posebno nailazi na odjek među mladima koji ga prate preko interneta, prenosi Al Jazeera.