Osujećen plan terorističkog napada na Njujork

Home

Osujećen plan terorističkog napada na Njujork


Plan napada na Njujork, uključujući napad na poznati Times Square i metro, osujećen je uz pomoć tajnog agenta FBI-a, kazali su zvaničnici.

Jedan muškarac u SAD-u i dvojica u Pakistanu i na Filipinima uhapšeni su i suočavaju se s optužbama za planiranje napada uime tzv. Islamske države, izvještava BBC.

Jedan od osumnjičenih navodno je rekao da je htio izvesti "novi 11. septembar". Njih trojica su koristili aplikacije za slanje poruka kako bi isplanirali napad. Napad je spriječen prošle godine uz pomoć tajnog agenta FBI-a koji se pretvarao da je simpatizer ISIL-a i komunicirao s trojicom osumnjičenih.

Detalji ovog plana su objavljeni u petak. Iz policije su u petak objavili optužbe protiv 19-godišnjeg Abdulrahmana El Bahnašavi (El Bahnasawyja), kanadskog državljana privedenog u Njujorku, 19-godišnjeg Talhe Haruna (Haroona), američkog državljana koji živi u Pakistanu i 37-godišnjeg Russella Salica (Rasel) s Filipina.  je uhapšen u maju 2016. godine i u oktobru iste godine je priznao krivicu za sedam tačaka optužnice u vezi s terorizmom i čeka presudu. Harun je uhapšen u Pakistanu u septembru 2016. godine, dok je Salic uhapšen na Filipinima u aprilu ove godine.

Obojica će biti isporučena SAD-u. - Planirani napadi su uključivali detoniranje bombi na Times Squareu i u metrou u Njujorku, te pucnjave na civile na koncertima - saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a. Njih trojica su planirala izvesti napade tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana 2016. godine, inspirisani napadima na koncert u sali Bataclan u Parizu i na metro u Belgiji..

 

(Izvor: FENA)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 07/10/2017 - 15:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top