Osumnjičeni za pucnjavu tužio zatvorskog čuvara: Šta se dešavalo u ćeliji KPZ-a Sarajevo?

.
Iz Uprave KPZ-a tvrde da je pritvorenik ugrozio tjelesni integritet zatvorskog policajca

 

Pritvorenik Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo Mehmedalija H. (32) podnio je krivičnu prijavu protiv čuvara A. H., koji ga je, navodno, poslije bajramskih praznika, tačnije 6. maja, pretukao pendrekom u ćeliji. Mehmedalija H. je prije tri mjeseca pucao u automobil u kojem se nalazio S. G., nakon čega je uhapšen i pritvoren.

Potpisao izjavu

Kako je navedeno u pismu pritvorenikove sestre, a koje je proslijeđeno medijima, njen brat je pretučen nakon što je insistirao, prije saslušanja u Tužilaštvu KS, da ode kod zatvorskog frizera da obrije bradu.

Čuvar ga je, navodno, umjesto kod frizera, odveo u praznu ćeliju, gdje ga je, kako je navedeno, “pendrekom pretukao po ekstremitetima i djelimično po glavi“. Navedeno je da je pritvorenik poslije, uplašen za život i sigurnost, potpisao netačnu izjavu o povredama.

Porodica je angažirala sarajevskog advokata Zlatka Ibrišimovića, koji je podnio krivičnu prijavu te zatražio izuzeće snimaka videonadzora, saslušanje svjedoka - pritvorenika koji dijeli ćeliju s Mehmedalijom, te medicinsko vještačenje.

- Prijavu sam podnio u skladu s nalogom porodice. Kada smo ga vidjeli, užasno je izgledao - kazao je za „Avaz“ advokat Zlatko Ibrišimović.

Iz Uprave KPZ-a Sarajevo su, na naš upit, poslali odgovor u kojem se navodi da je pritvorenik M. H. narušio odredbe kućnog reda u većem obimu.

- Ta situacija je zahtijevala upotrebu sistema sredstava prinude i fizičke snage srazmjerno pružanju aktivnog i pasivnog otpora, nakon čega je sproveden u prostoriju za izdvajanje, medicinski je tretiran, s konstatacijom da nema razloga za bilo kakav medicinski tretman van ove ustanove - navedeno je iz KPZ-a Sarajevo.

Izrazio kajanje

Dodali su da je pritvorenik poslije vraćen u ćeliju, gdje izdržava preostali dio mjere pritvora.

- Svojim aktivnostima pritvorenik je ugrozio tjelesni integritet zatvorskog policajca, onemogućio provođenje ovlasti, i to u prostorijama posebnog odjela, u kojem su smješteni pritvorenici za najteža krivična djela. Pritvorena osoba izrazila je kajanje zbog svog postupka, što je na adekvatan način i prezentirala prilikom kontakta s nadležnim službama KPZ-a - istakli su iz Uprave KPZ-a Sarajevo.

Navode da su kompletan događaj prijavili nadležnom sudu u Sarajevo.

Dva puta pucao na istog muškarca

Pritvorenik Mehmedalija H. uhapšen je nakon pucnjave koja se desila 9. marta u ulici Adema Buče. On je u pravcu S. G. ispalio tri hica iz pištolja. Tom prilikom nije došlo do ranjavanja S. G., koji se nalazio na mjestu suvozača u automobilu. Meci su napravili oštećenja na dijelu između šoferšajbe i prozora na vratima, kao i na desnim prednjim vratima vozila. Zbog ovog napada bio je osumnjičen za pokušaj ubistva, ali će, kako kaže advokat Ibrišimović, predmet biti vođen kao izazivanje opće opasnosti. Poznato je da je Mehmedalija H. prije dvije godine, također, pucao u S. G., kojeg je ranio u prepone.

FOTO: AVAZ