Otkriveno ko stoji iza nehumanog pritvora izgrađenog u migrantskom kampu “Lipa”

sa

Austrijska organizacija ICMPD stoji izgradnju objekta u neposrednoj blizini migrantskog kampa “Lipa” koji su pojedinci opisali da liči na pritvorsku jedinicu i koji je u suprotnosti sa ljudskim pravima.

Nekoliko dokumenata Služba za poslove sa strancima BiH i Delegacije EU u BiH potvrđuje da iza skandala stoji organizacija ICMPD, prenosi austrijski OTS.

Iz organizacije ICMDP su negirali izgradnju i odgovornost za skandalozni zatvor pritvor u izbjegličkom kampu Lipa u BiH, ali pisane izjave Ministarstva vanjskih poslova BiH nadležnog za Lipu i Delegacije EU u BiH, kao i opetovane medijske izjave gradonačelnika Bihaća i premijera Unsko-sanskog kantona jasno potvrđuju da je ICMPD nosioc projekta, te da je odgovoran za njega.

“Projekt realizacije jedinica za zadržavanje migranata realizira se preko implementacijskog partnera ICMPD. Objekt nije ni u funkciji ni u nadležnosti ministarstva vanjskih poslova. .Za sva pitanja vezana uz projekt izgradnje i građevinske dozvole obratite se partneru u provedbi ICMPD”, stoji u pisanoj izjavi Službe za strance BiH.

To je potvrdilo i izaslanstvo EU-a u BiH dopisu za televiziju N1.

“Građevinske radove na novom objektu vodit će ICMPD, a nakon završetka preći će u nadležnost Službe za strance BiH”, potvrđuju iz Delegacije EU.

Da je ICMPD odgovoran ne govore samo potvrde imigracionog ureda i Delegacije EU u BiH. Gradonačelnik grada Bihaća Elvedin Sedić također je zauzeo jasan stav nakon sastanka operativne grupe sa kantonalnim premijerom i kazao da Grad nikada nije izdao građevinsku dozvolu za ove objekte.

Na kraju, sam ICMPD je to potvrdio u internom dokumentu izgradnju pritvora, koji se naziva “Privremeni centar za prihvat”.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji najavio je pritvorske ćelije još u novembru 2022. godine, kada je najavio projekt pritvora u “Lipi” i založio se za pritvaranje ljudi koji bježe dok se ne vrate u zemlju porijekla.