Otpušteno 115 vojnika ruske nacionalne garde jer su odbili da se bore u Ukrajini

.
Više od 100 ruskih nacionalnih gardista otpušteno je zbog odbijanja da se bore u Ukrajini, pokazuju sudski dokumenti, što je do sada najjasniji pokazatelj neslaganja unutar nekih dijelova snaga sigurnosti zbog invazije Moskve na Ukrajinu, piše The Guardian.

 

Slučajevi 115 pripadnika nacionalne garde, snaga poznatih i kao Rosgvardija, izašli su u javnost u srijedu, nakon što je lokalni ruski sud odbacio njihovu kolektivnu tužbu kojom se osporava njihovo ranije otpuštanje.

Prema odluci suda, objavljenoj na njegovoj web stranici, tužba je odbačena nakon što je sudija utvrdio da su vojnici s pravom otpušteni zbog "odbijanja da izvrše službeni zadatak" da se bore u Ukrajini.

Apel je održan u Naljčiku, glavnom gradu Kabardino-Balkarske republike na ruskom Kavkazu, gdje je sjedište jedinice.

Od invazije Moskve na susjednu Ukrajinu, njenu vojsku navodno muči loš moral, a izvještaji vojnika tvrde da nisu znali da idu u rat sve dok nisu prešli u Ukrajinu.

Pentagon je ovog mjeseca saopćio da je vidio "anegdotske izvještaje" da su "oficiri srednjeg razreda na različitim nivoima, čak i do nivoa bataljona", "ili odbili da se povinuju naređenjima" ili ih nisu izvršavali.

Andrej Sabinin, advokat koji je zastupao 115 vojnika, rekao je da je odluka suda bila "neviđeno brza" s obzirom na složenost slučaja.

"Izražavam sumnju u pravičnost procesa u cjelini jer je mojim klijentima odbijeno da pozovu određene svjedoke, a nekoliko dokumenata je sud odbio", rekao je Sabinin.

Prema njegovim riječima, komandanti jedinice Rosgvardija ponudili su vojnicima opciju da se ne bore i njihovo otpuštanje je bilo nezakonito.

Rusija je 2016. godine stvorila Rosgvardiju, militariziranu silu odvojenu od vojske, za borbu protiv terorizma i održavanje javnog reda. Od svog početka, pripadnici Rosgvardije, koja se često naziva "privatnom vojskom Vladimira Putina", uglavnom su bili uključeni u gušenje mirnih antivladinih protesta.

Vojni analitičari povezuju rusku tešku upotrebu vojnika Rosgvardije u Ukrajini sa strateškim ciljevima Moskve da zauzme i zadrži velike ukrajinske gradove, uključujući Harkov i glavni grad Kijev. Ovi planovi su propali, dok su jedinice Rosgvardije pretrpjele velike gubitke.

Mihaila Afanasjeva, glavnog urednika Novog Fokusa u ruskoj regiji Hakasija, uhapsile su snage sigurnosti prošlog mjeseca zbog izvještavanja o zasebnoj jedinici Rosgvardije koja je također odbila raspoređivanje u Ukrajinu.

Sudski iskazi pripadnika jedinice Rosgvardija koja se spominje u izvještaju potvrđuju ranije izvještaje da je 11 pripadnika iz Hakasije odbilo da se bori.

Svjedočenja također daju težinu sugestijama da je invazija Kremlja na Ukrajinu u početku bila zamišljena kao blitzkrieg napad na Kijev s ciljem zauzimanja glavnog grada.

U jednom svedočenju, vojnik Roskgvardije rekao je sudu da je njegov komandant dao instrukcije svojoj jedinici tri dana prije invazije da će biti poslani u Ukrajinu da "patroliraju ulicama i raskrsnicama Kijeva".

"Komandant je objasnio da su svi zaposlenici Nacionalne garde i ruskih oružanih snaga dobili konkretne zadatke tokom specijalne operacije u Ukrajini. Zadatak našeg odreda i svih ostalih odreda koji su bili stacionirani kod nas bio je da čuvaju ulice i raskrsnice u Kijevu", navodi se u svjedočenju.

O sadržaju sudskih dokumenata prvi je izvijestio regionalni nezavisni medij Tayga.info.

Mjesec dana nakon rata, Moskva je bila prisiljena da svoju ofanzivu prebaci na ograničenije ciljeve nakon što je naišla na žestok ukrajinski otpor, a vojska je dala prioritet onome što naziva "oslobođenjem" regiona Donbasa gdje je postigla neke uspjehe tokom prošle sedmice.