Nije zakazana sjednica Predstavničkog doma FBiH, otvorena opcija zasjedanja oba doma isti dan

Na današnjem zasjedanju Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije zakazana sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebalo da bude razmatran usaglašeni tekst zakona o borcima.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović obrazložio je za Klix.ba da je razlog zbog kojeg nije zakazana sjednica to što tekst nije dostavljen pisarnici.

"Sjednica će biti zakazana zajedno sa sjednicom Doma naroda, isti dan, tako da se kolegiji oba doma trebaju dogovoriti o terminu sjednice. Na rukovodstvu Parlamenta je kad će biti zakazana sjednica. Ja se nadam da će to biti u narednom periodu, ne smije se to otezati", kazao je Beganović.

Prema njegovim riječima, tekst nije pripremljen zato što je napravljeno dosta proceduralnih grešaka.

Demobilisani borci koji su čekali odluku Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH su razočarani odlukom, a nije isključena ni mogućnost organizovanja protesta. Ranije su zaprijetili su da će, ukoliko sjednice ne budu zakazane, blokirati Federaciju BiH.

Podsjećamo, tekst Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica početkom ove sedmice u Sarajevu usaglasila je Zajednička komisija oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH je na vanrednoj sjednici održanoj 26. jula podržao Prijedlog zakona, ali u drugačijem tekstu nego što je to ranije učinio Predstavnički dom.

Tom prilikom prihvaćeni su zahtjevi boraca iskazani u amandmanima, koje Vlada Federacije prethodno nije prihvatila.

Da bi zakon mogao stupiti na snagu potrebno je da ga u usaglašenom tekstu usvoje oba doma Federalnog parlamenta.