Ovo je Putinovo upozorenje Zapadu: Na Dan pobjede poletjet će avion "sudnjeg dana"

.
U slučaju nuklearnog rata, avion "sudnjeg dana" postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika

Vladimir Putin poslat će Zapadu upozorenje o "sudnjem danu" 9. maja na proslavi obilježavanja 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, prenosi Reuters.

Na Dan pobjede očekuje se da će ruski predsjednik održati govor na moskovskom Crvenom trgu prije vojne parade, u kojoj će biti vojne trupe, tenkovi, rakete i interkontinentalni balistički projektili. 

11 hiljada vojnika učestvovalo na generalnoj probi

Rusija je održala generalnu probu za vojnu paradu, a ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede neće biti samo prisjećanje na rat koji je završio prije 77 godina. Mnogi Rusi će razmišljati o hiljadama vojnika koji se nalaze u susjednoj Ukrajini.

Podrška za vojsku širom Rusije je porasla nakon invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine. Slovo "Z" koje je svojevrsni simbol invazije pojavljuje se na mnogobrojnim bilbordima i znakovima na ulicama, podzemnim željeznicama, televiziji i društvenim mrežama.

U subotu je Crvenim trgom provezena RS-24 Yares interkontinentalna balistička raketa dok su avioni i helikopteri letjeli iznad nje. Iza vozila sa raketom kretali su se vojnici i samohodna artiljerija kao dio generalne probe za paradu.

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da je u generalnoj probi za paradu učestvovalo ukupno 11.000 pripadnika vojske, 131 komad moderne vojne opreme, 77 aviona i helikoptera. Osam aviona Mig-29 letjelo je u formaciji slova Z koje je svojevrsni simbol ruske invazije na Ukrajinu. U nekim evropskim državama je zabranjeno pokazivanje ovog slova kao znak podrške ruskim trupama.

Avion "sudnjeg dana"

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je kako će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proletjeti iznad katedrale Sv. Vasilija. Prvi put od 2010., zapovjedni avion "sudnjeg dana" Il-80 bit će na vojnoj paradi, što bi moglo predstavljati Putinovu indirektnu prijetnju.

U slučaju nuklearnog rata, avion "sudnjeg dana" postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali određeni detalji su ruske državne tajne.

Putin je u više navrata usporedio svoj rat u Ukrajini sa borbom Sovjetskog Saveza protiv nacista, navodeći rusku invaziju kao bitku za zaštitu govornika ruskog jezika od progona nacista. Ukrajina i Zapad odbacuju te tvrdnje i kažu da je riječ o besmislicama te da Putin vodi rat bez povoda.

Uoči 9. maja zapadni dužnosnici nagađali su da bi Putin mogao iskoristiti Paradu pobjede da najavi eskalaciju vojne akcije, možda direktnu objavu rata. Kremlj je tvrdnje odbacio.

Nije rečeno šta bi Putin mogao reći tokom svog govora na Danu pobjede.