Ovu godinu ispraćamo uz proljetne vremenske prilike, meteorolozi objavili kada stiže "prava zima"

,
Prema trenutnim prognozama meteorologa u našoj zemlji, ovu godinu i decembar ispratit ćemo u gotovo proljetnim temperaturama. Ali, januar im izglede da sa sobom donese pravu zimu i nestabilnije vrijeme.

Kako to prognoziraju meteorolozi sa BHMeteo.ba, do kraja decembra, odnosno tokom nadolazeće sedmice, očekuje nas vrijeme neuobičajeno toplo za ovo doba godine.

Početkom januara najavljena je promjena vremena i ulazak u nestabilniji režim vremena uz povremeno padavine i lagani pad temperatura. Kako januar bude odmicao, tako će rasti i šanse za dolazak konkretne zime u dijelove Evrope.

Za danas, 24. decembar, očekuje se stabilno i pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima prohladno, po kotlinama i duž riječnih tokova lokalno magla koja se rjeđe može zadržati veći dio dana. Tokom dana ugodno toplo uz dnevne temperature 11 do 19°C.

"Prvi radni dan sedmice, 25. decembar i Božić prema Gregorijanskom kalendaru bit će tradicionalno topao uz proljetni ugođaj vremena. U jutarnjim satima prohladno uz lokalno maglu a tokom dana većinom sunčano uz temperature 12 do 20°C. Nešto hladnije u područjima uz dugotrajno zadržavanje magle. Više oblaka u Hercegovini i jugozapadu Bosne, sunčanije u ostatku zemlje", prognoziraju meteorolozi.

U utorak, 26. decembra, u većem dijelu Hercegovine, jugozapadne i dijelom zapadne Bosne očekuje se oblačno vrijeme, lokalno uz koju kap kiše dok će u ostatku zemlje biti sunčano. Po kotlinama lokalno duže zadržavanje magle a gdje ona izostane proljetni ugođaj i toplo uz temperature bez veće promjene u odnosu na protekle dane.

Slično vrijeme do kraja godine. Oko Nove Godine i na samom početku januara vrijeme se polako mijenja uz ulazak u nestabilniji režim.

Očekuju nas povremeno padavine i lagani pad temperatura.

"Početak januara donosi naglo zagrijavanje stratosfere iznad polarnog kruga. To će posljedično oslabiti polarnu ciklonu u nastavku januara što povećava mogućnost prodora veoma hladnih vazdušnih masa u toku januara na tlo Evrope, SAD i Azije. Kako će se navedeni proces odraziti na naše krajeve trenutno nije poznato. Stratosferno zagrijavanje ne znači nužno dolazak prave zime u naše krajeve ali se šanse povećavaju u odnosu na 'normalne' okolnosti", zaključuju meteorolozi.

 

Foto: Windy.com