Papa će 5. oktobra imenovati nove kardinale

Papa Franjo najavio je u nedjelju tijekom tradicionalne tjedne molitve Angelusa da će 5. oktobra imenovati 13 novih kardinala, od kojih će 10 imati manje od 80 godina.

Ta imenovanja će nastupiti tijekom razdoblja u kojem argentinski Papa postupno uvodi zbor manje eurocentričnih kardinala.

Novi kardinali dolaze iz sjeverne i srednje Amerike, Afrike, Europe i Azije i "njihovi korijeni izražavaju misionarski poziv Crkve", rekao je Franjo, prenosi N1.

Novi kardinali bit će iz Kube, Demokratske Republike Kongo, Indonezije, Maroka.

Samo kardinali mlađi od 80 godina smiju sudjelovati na konklavi za izbor sljedećeg Pape koji je na čelu 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Obično se između njih bira novi Papa. Osim te ključne uloge, kardinali često obnašaju najviše administrativne crkvene funkcije.

Među izabranima je i nadbiskup Matteo Zuppi iz Bologne, koji daje veliku podršku LGBT katolicima, rekao je savjetnik za komunikacije James Martin.

Britanski vatikanist Christopher Lamb, koji radi za tjednik The Tablet, ocijenio je da ta Papina imenovanja pokazuju da su mu prioriteti uspostava mostova među religijama i pomoć migrantima.