Papa Franjo uporedio abortus s angažiranjem plaćenog ubice

Papa Franjo je rekao da se, kada je posrijedi zabrana abortusa, ne radi o pitanju vjere nego o pitanju čovjeka, dodajući da bi se čin abortusa mogao uporediti s angažiranjem plaćenog ubice.

- Je li zakonito uništiti ljudski život kako bi se riješio problem? Je li dopušteno unajmiti plaćenog ubicu da se riješi taj problem? Ne pozivajte se na vjeru u nečemu u čemu bi se u prvi plan trebao staviti čovjek - rekao je Franjo.

Argentinski papa govorio je pred učesnicima simpozija na kojem se raspravljalo o borbi protiv medicinski indiciranog abortusa kojem se pribjegava u slučaju kada se tokom trudnoće otkriju teške malformacije fetusa, javlja Avaz.

- Ni za jedno ljudsko biće ne može se kazati da nije stvoreno za život - kazao je Papa, čak i kad je nerođeno dijete osuđeno na skoru smrt.

U takvim slučajevima briga za teško bolesno dijete nije uzaludna, već pomaže roditeljima da se suoče s tugom te da o tome ne razmišljaju kao o gubitku, već kao o jednoj životnoj fazi. To će dijete zauvijek ostati u njihovim životima da bi ga oni mogli voljeti, rekao je papa Franjo.

Umjesto da predlaže medicinski indicirani abortus, Papa smatra da bi trebalo stvoriti "mrežu ljubavi", što bi omogućilo da se spriječi strah od bolesti i patnje i da se porodica osudi na izolaciju.