Papa pozvao SAD i Iran na dijalog i uzdržanost

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je Sjedinjene Američke Države i Iran da izbjegavaju eskaliranje tenzija, te da se okrenu dijalogu i pokažu uzdržanost, da bi se izbjegao širi sukob na Bliskom istoku.

Prvi komentar Pape o krizi uvršten je u godišnji govor “Stanje svijeta” kojim se obratio ambasadorima akreditovanim u Vatikanu.

“Posebno su zabrinjavajući signali koji dolaze iz cijelog regiona nakon pojačanih tenzija između Irana i SAD-a”, rekao je Papa diplomatama iz više od 180 država.

Papa je upozorio da tenzije sa sobom nose rizik ugrožavanja postepenog procesa obnove Iraka, kao i pripremanja terena za šire sukobe koje svi u svijetu žele da izbjegnu.

“Stoga ponavljam poziv svim zainteresovanim stranama da izbjegnu dalju eskalaciju sukoba i da održe živim plamen dijaloga i uzdržanosti, uz puno poštovanje međunarodnog prava”, dodao je poglavar Rimokatoličke crkve.

 

Tenzije u odnosima SAD-a i Irana porasle su nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle sedmice, na šta je Teheran odgovorio napadom na dvije vojne baze u Iraku u kojima su smješteni američki vojnici.

Američki predsjednik Donald Trump juče je najavio nove sankcije protiv Irana.