Parlamentu BiH predloženo da ukine odredbe zakona koje su dovele do povećanja cijena goriva

Parlamentarci sada imaju šansu da stave van snage izmjene zakona o akcizama koje su usvojili u decembru

Srpska demokratska stranka (SDS) dostavila je Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH kojim se ukidaju sve odredbe koje su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SNSD-a i HDZ-a 1990 usvojili u decembru prošle godine, a koje su dovele do poskupljenja cijena goriva od 15 feninga.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević jučer je izjavila kako vjeruje da će njihov prijedlog podržati svi oni zastupnici koji su u decembru bili protiv uvođenja novih nameta građanima BiH, isto kao i zastupnici koji su se u međuvremenu uvidjeli svoju grešku i koji danas pozivaju na smanjivanje cijena goriva. 

Pandurević je iznijela i zanimljive podatke koji govore da je 1. januara 2017. godine do 17. juna 2018. godine narod državi na ime putarina dao 602,6 miliona maraka, a na ime akciza za naftu i naftne derivate 766,5 miliona maraka. Znači, milijardu i 300 maraka.

Kako kaže, od 2006. godine do danas, na ime akciza za naftu i naftne derivate ubrano je 5,5 milijardi KM, a na ime putarina 3,5 milijardi KM. Pored toga RS je za izgradnju infrastrukture uzeo kredite u vrijednosti od 900 miliona KM, a FBiH malo više od milijardu KM.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH upućen je po hitnom postupku i čeka na pokretanje parlamentarne procedure.