Pazite šta kupujete i jedete: Zbog tropskih temperatura vazduha hrana sve podložnija kvarenju

hrana
Zbog visokih temperatura hrana se brže kvari, a ako je konzumirate to može da dovede i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Inspekcijski organi pojačali su kontrole, a i građani treba da vode više računa prilikom kupovine hrane, ali i njenog adekvatnog čuvanja.

Mliječni proizvodi, jaja, sladoledi i kolači, najpodložniji su kvarenju na visokim temperaturama.

Znaju to i građani pa su zato u ovom periodu oprezniji prilikom kupovine hrane.

Voće i povrće brže se kvari na visokim temperaturama. Oni koji nemaju rashladnih uređaja prilagođavaju se vremenskim prilikama.

-Ovaj vrući vjetar puno nam kvari našu robu. Manje naručujemo pa što se pokvari mi pregledamo i bacimo – kaže Dana Malić, trgovac povrćem.

Trgovci kažu da rashladni uređaji, produžavaju vijek mliječnim proizvodima, a da meso redovno kontrolišu. Kažu da je ovu namirnicu vrlo lako prepoznati ako nije u ispravnom stanju.

-Kupci najprije probaju robu, a kosti mesa uvijek imaju crvenkastu boju kada je ono je svježe. Svako jutro inspektor dođe, pogleda datume namirnica i da li je svježa roba – rekla je Borislavka Pajić, trgovac u mesnici.

Na terenu je veći broj inspektora. Za sada nema većih odstupanja.

-U praksi inspekcija mnogo rijeđe zatiče neispravnu hranu, koliko češće uočavamo nepravilnosti koje za psoljedicu mogu imati neispravnu hranu i upravo to i jeste cilj inspekcijskih kontrola da se blagovremeno preveniraju takve nepravilnosti kako bismo otklonili mogućnost nastanka negativnih posljedica – istakla je Duška Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Zbog konzhumiranja pokvarene hrane u ljetnom periodu, povećava se broj pacijenata sa simptomima stomačnih virusa.

-Ono čega se mi najviše pribojavamo jeste bakterijska infekcija i te infekcije mogu da dovedu i do težih posljedica gastrointenzinalnog trakta koje mogu da budu praćene jakim simptomima, vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem, teškim dijarejama, dehidracijom – pojasnila je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Za subjekte koji ne poštuju pravila bezbjednosti hrane, kazne su u zavisnosti od vrste i težine počinjenog prekršaja, od 2.000 do 10.000 KM.