PDP odbio Dodika: Nije sve u funkcijama

Stav predsjedništva PDP-a je da ne ulazi u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sa strankama SNSD, SDA i HDZ, izjavio je danas Branislav Borenović, predsjednik PDP-a danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA)

Prema njegovim riječima, nije sve u pozicijama, funkcijama, da li ste ministar ili direktor, nego ima mnogo u tome i da li neke politike mogu da odbiju opštu saglasnost.

“PDP je spreman da razgovara i usaglašava stavove oko ključnih pitanja sa svim strankama iz RS u institucijama BiH. Pozdravljamo spremnost SNSD-a da sa nama i drugim strankama radi na izmjenama Izbornog zakona BiH, Zakona o političkim strankama i formiranja određenog parlamentarnog tijela koje bi pratilo rad javnih medija u vlasništvu RS”, kazao je Borenović.

Istakao je da je izborni zakon od suštinske važnosti jer se mogu donijeti pravila za fer i poštene izbore, a zakonom o političkim strankama uozbiljiti političku scenu i uvesti red u rad partija.

Dodao je da će PDP nastaviti opoziciono da djeluje u RS nudeći konkretna rješenja iz stranačkog Programa obnove RS, da će podržavati ono što je dobro za građane i kritikovati loša rješenja.

“Spremni da razgovaramo sa svim strankama oko svih suštinskih pitanja i osim što je važna uloga vladajućih stranaka i opozicija treba da bude konkretna i da vidimo da li je moguće donijeti ovih nekoliko zakonskih rješenja”, kazao je Borenović.

Dodao je da su osjetili spremnost vladajuće stranke za rješenja i da će sljedeći sastanak održati za dva mjeseca.

“Očekujem da se što prije formira Savjet ministara i da se što prije završi ovo mrcvarenje političke scene”, kazao je Borenović.

Komentarišući optužbe o navodnom nepotizmu na račun Igora Crnadka, ministra inostranih poslova BiH koji dolazi iz ove stranke, Borenović je istakao da su u pitanju paušalne ocjene tražeći da mu neko navede jedan primjer nepotizma u ovom ministarstvu.

Izvor: