Pet požara na području Cazina, uzrok jednog namjerna paljevina od strane maloljetnika

Njj

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 8°C, dok vodostaj Mutnice iznosi 0,85 metara.

Policijska stanica Cazin je imala dvije intervencije u protekla 24 sata, obje u vezi remećenja javnog reda i mira, dok krivičnih djela i saobraćajnih nesreća nije bilo.

Na Trgu Zlatnih ljiljana jedno lice je zatečeno prilikom prosjačenja, dok je na Hairlahović brdu došlo do vike, galame, drskog ponašanja od strane 2 lica.

Vatrogasna jedinica je imala čak pet intervencija: gašenje požara stareži u Liskovcu – Šarići, niskog raslinja u Ćoralićima – Huremagići, stareži u Glogovcu, te šume na Skokovima i u Ćoralićima.

Napominjemo da je požar stareži u Glogovcu posljedica namjerne paljevine od strane maloljetnika, a roditelji istih biće pozvani na odgovornost.

Upozoravamo građane da predstoji kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 48 pacijenata dok sanitet nije korišten.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

Dana 05.03.2021. godine

– Od 09:00 do 15:00 sati za kupce trafopodručja: Gnjilavac 1, 2, 3 i 5, Durići, Delalići, Badići, Šukani, Tatari,
– Od 09:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja: Brezova Kosa 1
– Od 09:00 do 19:45 i od 15:15 do 16:00 sati za kupce trafopodručja: Ćuprija, Strane, Pajića Potok, Selište, Karaula, Hadžići 3 – Jusin Put, Šišići, Tahirovići-GSM, Džehveruša 1, Mahmutovići, Mahmutovići bazen, Muhadžeri.

Od 08. do 13.03.2021. godine

– Od 08:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja Čauševića Metla.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova na petljama Kakanj, Visoko i Podlugovi na autoputu A-1 saobaća se usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.