Petev pred današnji meč s Kostarikom: Imamo dobar temelj

NOgomet
Siguran sam da ćemo u narednim utakmicama izgledati bolje, rekao je prvi strateg „Zmajeva“

Naša fudbalska reprezentacija danas (18 sati) će na zeničkom „Bilinom Polju“, nakon starta kvalifikacija za Mundijal 2022. i utakmice u Helsinkiju (2:2), odigrati prijateljsku utakmicu protiv Kostarike.

Šansa „rezervistima“

- Protiv Kostarike dat ću priliku svim igračima koje sam pozvao - rekao je selektor naše reprezentacije, Ivajlo Petov (Ivaylo) i dodao

Jako mi je bitno da ih upoznam u toku igre, kako reagiraju na različite momente u utakmici. Puno mi znači da ih upoznam. Igrači, koji nisu igrali protiv Finske, dobit će priliku za igru, da pokažu svoj kvalitet.

Na naše pitanje: čime ste (ne)zadovoljni u utakmici s Finskom, odnosno, šta treba popraviti, prvi strateg našeg državnog tima je odgovorio:

- Zadovoljan sam pristupom i ponašanjem naših igrača. Svjestan sam da postoje i greške, jedino ne griješi onaj igrač koji ne igra. Ipak, mislim da smo imali dobru emociju, svi smo išli na pobjedu, u našoj igri je bilo puno dobrih momenata. To je jedan dobar temelj koji trebamo nadograditi, odnosno, unaprijediti.. S druge strane, nisam zadovoljan zbog toga što smo primili dva naivna gola. To je jedino sa čim nisam zadovoljan.

Ima pritiska

Selektor Petev je prethodnih dana imao priliku da bolje upozna naše reprezentativce.

- Jako mi je bitno da su igrači ispunili puno stvari, svaka im čast na tome. To je dobar impuls, ali moramo još raditi i napredovati da sutra budemo još bolji - naglašava selektor.

S obzirom na to da naša reprezentacija već devet utakmica ne zna za pobjedu, od 18. novembra 2019. i utakmice u Vaduzu, osjeća pritisak.

- Pritiska uvijek ima... Inače, ja ne dijelim utakmice, koliko mi je bio bitan duel u Helsinkiju, isto tako mi je bitan meč s Kostarikom. U tu utakmicu ćemo ući s izraženom željom da pobijedimo. Siguran sam da će to ispoštovati naši momci te dati sve od sebe.

Insistirat će na tome da, kao ekipa, poboljšamo igru u odbrani.

- To je jako bitno, ne možemo sad kriviti samo odbrambene igrače, nije fer. Svih 11 igrača, kako u napadu, tako i u odbrani u oba pravca, moramo biti kao jedan. Siguran sam da ćemo u narednim utakmicama izgledati bolje - zaključio je selektor Petev.

Sistem igre

Selektor Petev je istakao da nije jednostavno promijeniti formaciju igre.

- Sve je moguće, ali za to treba malo više vremena, da malo duže vježbamo novi sistem igre - rekao je Petev.