PIC: Ne dovoditi u pitanje Oružane snage BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini potvrdio je, reagirajući ne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, da su Oružane snage Bosne i Hercegovine "ključni element stabilnosti i sigurnosti".

Zalažu se za provedbu zakona u području obrane, kojima su jasno definirani zapovjedni lanac, dužnosti i odgovornosti pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju zakonsku obvezu osigurati funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje", navedeno je u izjavi, kojoj se nije pridružila Rusija.

Dodik je u nedjelju pozvao pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da na sljedećem obilježavanju svog dana obuku uniforme bivše vojske bh. entiteta Republika Srpska.

Takav je poziv izazvao burne reakcije u bh. javnosti.

Reagirali su, između ostalih, i Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini, EUFOR i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reakcije SAD-a, EUFOR-a i OHR-a

Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati, poručeno je iz američkog Veleposlanstva u Sarajevu.

"Sve izjave koje služe da potkopaju Oružane snage Bosne i Hercegovine i njihov pravni status kao jedinstvene, ujedinjene vojne sile države Bosne i Hercegovine su kontraproduktivne i treba ih izbjegavati", poručio je EUFOR.

"Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine", priopćili su iz OHR-a.

Prema stajalištu OHR-a, "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a ne da ih na bilo koji način osporavaju".