Pilav: Nema više štele, dostupne su elektronski liste čekanja na KCUS-u

J

Na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, predstavljen je novi sistem elektronskog naručivanja za preglede u Kantonu Sarajevo, koji uključuje javno dostupne liste čekanja pacijenata na web stranici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

V.d. generalnog direktora KCUS-a, Alen Pilav, istakao je da je novi sistem uveden s ciljem povećanja transparentnosti, ali da neće odmah smanjiti liste čekanja.

“Pošto KCUS ima poprilične liste čekanja kao i svugdje u svijetu, želimo da svi pacijenti znaju tačno kolika je lista čekanja i kada će doći na red. Sada će pacijenti direktno na našoj stranici moći da pregledaju svaku našu kliniku i da vide gdje se tačno nalazi njihova uputnica i kolika je lista čekanja, uz poštovanje prava privatnosti,” rekao je Pilav.

 

Jedan od najvećih problema, kako je Pilav naglasio, jeste duga lista čekanja na Klinici za radiologiju, gdje trenutno čeka preko osam hiljada pacijenata. “Ovo nije način smanjivanja liste čekanja, nego da se pokaže transparentno da nema ‘štimanja’ termina. Liste čekanja su stvarnost i one su takve kakve jesu. Radimo sve da smanjimo liste čekanja,” istakao je Pilav.

Da bi se smanjile liste čekanja, zdravstveni kadar je pristao raditi prekovremeno. Pilav je također ukazao na dugotrajno čekanje na patohistološke nalaze, što je globalni problem. “Pokušali smo problem sa patohistološkim nalazima prevazići na neki drugi način, stoga smo napravili dogovor sa Medicinskim fakultetom, te će oni preuzeti određeni dio kako bi se manje čekalo na patohistološki nalaz,” pojasnio je Pilav.


Osim toga, Pilav se osvrnuo na trenutne probleme s nabavkom lijekova, s kojima se suočavaju i druge zdravstvene ustanove. “Javne ustanove nisu kao privatne koje za jedan dan mogu nabaviti aparat, dok mi moramo proći sistem i proces javne nabavke koja minimalno traje 25 dana,” zaključio je Pilav.