Plenković: Hrvatskoj je BiH najvažnij susjed - "Zemlja u kojoj su Hrvati..."

.
Hrvatska se trudi da njihova konstitutivnost bude i stvarna, naveo je hrvatski premijer

 

Ulazak Hrvatske u europodručje i schengensku zonu s prvim danom 2023. godine obilježit će se simbolično, podizanjem eura s bankomata, plaćanjem kafe u eurima i prelaskom granice bez kontrola, najavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković u srijedu u emisiji “A sada Vlada”.

“Nećemo raditi neke velike fešte. Mislim da trebamo tu biti skromni i ponizni, puno smo na tome radili, ali ćemo obilježiti to na neke simbolične načine”, rekao je Plenković.

Prvi put će se s bankomata podići euro umjesto kune, a u posjet će doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, najavio je. 

Premijer Hrvatske se osvrnuo i na kandidacijski status Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Poručio je da mu je jako drago što je Bosna i Hercegovina dobila taj kandidacijski status te da mu je bilo veliko zadovoljstvo biti na sastanku Europskog vijeća na kojem je potvrđen kandidacijski status. 

"Gdje smo mi bili, od onih, koji su bili najangažiraniji sve ove godine, da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata. Srbija i Crna Gora pregovaraju već duže vrijeme o članstvu, konačno smo uspjeli da ove godine krenu Albanija i Sjeverna Makedonija. Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo. To je dobro za sve građane, ali i za stabilnost", uvjeren je Plenković.

"Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina najvažnija susjedna zemlja. Zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivan narod, a Hrvatska se trudi da njihova konstitutivnost bude i stvarna", kazao je. Plenković je istaknuo da je godina bila i puna izazova zbog ruske agresije na Ukrajinu i rastuće inflacije.