Plenković na obilježavanju godišnjice Oluje: Nema evropske BiH dok Hrvati ne budu legitimno predstavljeni

.
Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u sjećanje na uspješnu vojno-redarstvenu akciju Oluja kojom je Hrvatska prije 27. godina porazila pobunjene Srbe i oslobodila 11.000 kvadranih kilometara ili oko petine svoje ukupne teritorije.

 

Tom prilikom se okupljenima na proslavi obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Naravno, kao što smo to već navikli od političara iz susjednih zemalja, neizostavna tema je ponovo bila Bosna i Hercegovina.“Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost Domovine i za samostalnost. Gotovo 900 godina Hrvati nisu sami upravljali svojom sudbinom, sve dok uz viziju predsjednika Tuđmana nismo ostvarili pravo na slobodu. Branitelji su dali najveći doprinos i oni su kamen temeljac naše Domovine. Oluja je omogućila i mir u BiH, omogućila oslobađanje dijela teritorija BiH, u Bihaću je spriječen genocid, omogućen je Daytonski sporazum i za njegovo se poštovanje i dan danas zalažemo” – kazao je Plenković.

“Još jednom vidimo koliko je visoka cijena slobode. Upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresije, dali smo podršku Ukrajini. Ustajat ćemo na zaštiti Hrvata u BiH jer nema evropske bih sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati, ne budu legitimno predstavljeni u predstavničkim tijelima zemlje. Temelj za to je pravedan Izborni zakon kao i bolje funkcioniranje BiH” – kazao je Plenković pa zaradio pljesak.

“U ovim geopolitički nesigurnim okolnostima više nego ikada sigurni smo da je potrebno ulagati u sigurnost. Posljedice dovode do destabilizacije krhkih država, do gladi i migracije. To nas upozorava da moramo jačati odbrambene sposobnosti, vojnik je u centru naše odbrambene politike, izdvajamo 7,6 milijardi kuna, to je najviše od samostalnosti Hrvatske, dostigli smo smjernice NATO-a od 2 posto ulaganja u odbranu. Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu odbranu, a radit ćemo i na nabavi višenamjenskog borbenog broda”, rekao je Plenković.

“Hrvatsku se pokušava prokazivati jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je jasno da ih je srpsko vodstvo prisililo na to. Optužnice protiv pilota su neprihvatljive, Srbija ne pokazuje spremnost da prizna odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima. Vlada će kao i do sada štititi branitelje, pilote i zapovjednike i neće dopustiti da se u pitanje dovede oslobađajući karakter rata. Kao pobjednica u ratu ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne sarađuje ni u progonu zločinaca, ni u traganju za nestalima ni u obeštećenju stradalih. Hrvatsku vodimo u kriznim vremenima, ali iz svih ovih kriza izlazimo uvijek snažniji i spremniji da intereveniramo za građane i ekonomiju.

Vodeći računa o tome koliko su branitelji dali za slobodu i demokratiju, mi ćemo dati sve da spriječimo socijalnu frakturu i damo naš mali doprinos boljem životu svih naših sugrađana”, rekao je Planković.