Plenković: Polemika s Milanovićem šteti i meni, to je neki Kardašian trend

andrej
Situacija koja se dogodila pred vladom prije 10-ak dana predstavlja novu dimenziju iskazivanja mržnje i terorizma, rekao Plenković

 

Vidjeli ste danas rekordne brojke oko koronavirusa. Sugrađani moraju biti odgovorni, poštovati i druge ali i sebe. Krajnji je moment za alarm, rast kakvom svjedočimo u Hrvatskoj i svijetu predstavljaju ugrozu. Uz sve mjere, apeliram na naše građane da budu odgovorni, moramo biti spremni da nam zdravstveni sustav bude održiv jer smo vidjeli što se dogodilo u drugim zemljama.

To je rekao premijer Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj pres-konferenciji, piše Index.

Kazao je da će mjere koje su predložili pomoći održivom rastu i očuvanju radnih mjesta.

- Vjerujem da ćemo u preostala 2 mjeseca ove godine pomoći onima koji su ugroženi, kojima je teže privređivati u ovim okolnostima. Fokus je na zdravstvo i gospodarstvo. Nakon blagdana Svih svetih, očekujemo nastavak sjednice Sabora, aktualni sat, prijedlog rebalansa proračuna za 2021., a onda idemo i s paketom poreznih zakona, dakle porezna reforma, tako da očekujemo visoku dinamiku političkih aktivnosti - rekao je Plenković.

Situacija koja se dogodila pred vladom prije 10-ak dana predstavlja novu dimenziju iskazivanja mržnje i terorizma. Ja smatram da je riječ o terorizmu, da li će to biti tako u konačnici, to će odlučiti policija i DORH ali mislim da je jasno koji su bili motivi počinjenja ovog strašnog zločina. Upravo zato što ovo više nije govor mržnje na internetu ili politička bitka, zbog toga je tijelo u kojem su svi koji o tome nešto trebaju znati ima zadaću da se koordiniraju i predlože korak mjera. Kad to bude naprvljeno, steći će se uvjeti za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost - rekao je Plenković.

Na pitanja novinara osvrnuo se i na izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i njegove objave na Facebooku

Ovo što javnost ima prilike gledati i slušati proteklih tjedana, od trenutka izbijanja Janaf, je zaista sada već jedan nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese. Ovo što mi se čini posebno važnim je da želim jasno poručiti javnosti da ovo blato u koje Milanović nastoji uvući mene, način na koji to radi je nevjerojatan. Postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo. Ako će on svojim verbalnim napadama maknuti sa scene političkog analitičara kojeg već neko vrijeme ne vidim na TV-u, ako će začepiti usta nekom "wannabe gradonačelniku", nekom nasljedniku u njegovoj bivšoj stranci, dvjema zastupnicama manjih stranaka nazivati ih narikačama, ako će napadati ministra gospodarstva nazivajući ga izdajnikom, danas ministrici kulture, e onda mi kao politički akteri i mediji imamo ozbiljan problem. Kao u nekom razredu u školi, dođe neki bully, kako bi rekla djeca "koksa ih" u razredu - to tako ne ide.

Ja sad duboko svjestan da ova polemika šteti i meni, jer kako kažu njegovi PR magovi, to je neki Kardašian trend. Sad ćemo tu povući crtu, da javnost zna da ćemo se tome politički usprotiviti. Nije to pitanje pokretanja nepovjerenja ni opoziva, ali moramo se zapitati što to predsjedika RH, koji odšeta na himnu, koji kaže da je Dan državnosti HDZ-ov dernek, koji nakon što krene aktivnost DORH-a i policije je u stanju napasti sud, DORH i policiju. Sad je išao začepiti i usta Povjerenstvu za sukob interesa. To tako ne ide.

Govoriti ministrici ovo što je danas napisao, ja to ne dam kao predsjednik vlade, tko neće dopustiti nasilništvo u političkom diskursu, pogotovo nekog tko ima track record huškanja i difamacije. Okviri koji ovdje dobijamo najčešće imaju te epitete kojima se predsjednik zafrkavao. Kad to postane pranje mozga nekom tko je mlad i nezreo, onda je to neksus koji završi pucanjem pred Banskim dvorima i ranjavanjem policajca. Situacija je ozbilnija nego što ju želimo osvijestiti i žao mi je da tako vrijeđa ministricu kulture, temeljem onoga što je izgovorila. Nije ona tamo bila na temelju prisile ili instrukcije nego je normalno govorila u emisiji - rekao je.

Nisam mislio da je Milanović narkoman

Novinari su pitali Plenkovića i do kada misli voditi polemiku s Milanovićem.

Ja neću dopustiti da ponašanje Milanovića prekrije političku scenu i da se baš tome nitko neće usprotiviti pa i na štetu vlastitog rejtinga, ali na korist naše nezrele i medijske i komentatorske javne scene. Ne vrijeđam nikoga nego gledam i promatram reakcije na događaj bez presedana od prije 10 dana, s nekom optikom nekog tko je, što, jeo kroasane po Bruxellesu i Parizu. Šta je poanta? Razumijete? Ovdje nema niske razine, ja kao predsjednik vlade na pitanje da komentiram što je netko napisao o ministrici radim vrlo precizno, hladnu analizu ponašanje nekog tko je prije 8 mjeseci pobijedio na predsjedničkim izborima. Kad je HDZ 2016. pobijedio na izborima, on ne diže telefon i ne čestita, a ja sam njemu sad čestitao, premda sam podržavao Kolindu Grabar Kitarović. Ovaj čovjek, Milanović, sada ne čestita. I on bi zaboravio čestitati da mu Anka Mrak Taritaš to nije došapnula. Ovaj razgovor ima za cilj da malo stvari rasvijetli - rekao je Milanović.

Upitan je i da li je korijen ovog problema radikalizma u razgovoru Milanovića s predstavnicima šatoraša te misli li da Milanović konzumira kokain.

Da netko tako nešto promisli.. jako je teško, i meni će biti teško gledati večeras skraćeni clipping ovog što se događa sada... Prije 3 dana ili 4, ja sam kazao,  odgovarajući na epizodu iz Čakovca, gdje on kaže da sam ja 50-godišnji narikač, što nije osobito kreativno, onda ja kažem, da sam ja on, ja bih mogao reći da je on 54-godišnji šmrkavac, mislim na balavca i neotesanca, koji neprimjereno etiketira... Kako je Milanović nakon 2 dana duboke kontemplacije došao do zaključka da ja imam neke aluzije da je on narkoman? Ja nisam to mislio. Ne znam ima li alergiju, ne znam je li prehlađen od naše debate 2016. godine - rekao je Plenković.