Pobjeda heroine

.
Iskusila je razne optužbe, poniženja, maltretiranja, fizičke napade...

eška mehanizacija u cik zore jučer je zabrujala u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević-Polju.

Tako je, bez prethodne najave, nakon gotovo četvrt stoljeća borbe nane Fate, u svega nekoliko sati bagerima, kamionima i dizalicama iz njene avlije uklonjena bespravno sagrađena pravoslavna crkva.

Nana Fata, žena nevjerovatne izdržljivosti i istrajnosti, dočekala je epilog svoje pobjede. Emotivno uzdrmana, narušenog zdravlja i iscrpljena od višegodišnje borbe, kazala je da je konačno došlo vrijeme da rahat sjedne u svoju avliju.

Ova bosanska heroina se u borbu protiv izmještanja crkve iz svoje i avlije njenog muža, koji je s još 20 članova njihove porodice ubijen u Srebrenici, upustila 2000., dvije godine nakon što je izgrađena.

  • Meliha Smajkić
    Avaz

    Meliha Smajkić

    FOTO: AVAZ


Bila je i prognanica i izbjeglica, a kao povratnica na svoje ognjište, na teškom i dugom putu do konačne pobjede, nana Fata je iskusila razne optužbe, poniženja, maltretiranja, fizičke napade, suđenja, ali je ništa od toga, pa ni silni novac koji joj je nuđen da proda avliju, nije slomilo.

Njena pravna bitka okončana je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, a svih 20 i kusur godina, koliko je branila svoje, nana Fata je nerijetko znala „zalijepiti usta“ političarima koji su se busali u prsa svojim patriotizmom, a koji su na njenoj borbi pokušavali ubirati poene.

Za razliku od njih, historija će upamtiti nanu Fatu, tu čestitu i hrabru ženu, heroinu našeg vremena.

Njena borba protiv nepravde i njena upornost trebaju biti svima putokaz, ali i lekcija kako se bori za svoje i za svoju državu.