Počela uplata premije zdravstvenog osiguranja u USK za 2022. godinu

,
Na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona konačno je usvojena i Odluka o visini premije zdravstvenog osiguranja.Na osnovu prijedloga Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja premija će i ove godine iznositi 20 maraka.

Uplata premije zdravstvenog osiguranja za 2022.godinu u Unsko-sanskom kantonu je kasnila zbog nepostojanja skupštinske većine koja bi usvojila Odluku o visini premije. Konačno, na 9. vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona sa 16 glasova  usvojena je Odluka o visini premije za 2022.godinu. Iznosiće, kao i prethodnih godina, 20 KM a na osnovu prijedloga Upravnog odbora ZZO.

Osigurana lica učešće u troškovima korištenja zdravstvene zaštite plaćaju u vidu premije umjesto plaćanja učešća za svaku pojedinačnu uslugu za koju je odlukom utvrđen iznos neposrednog učešća. Odlukom su propisane i određene kategorije osiguranih lica koja su oslobođena plaćanja premije,

Rok uplate premije za ovu godinu je 30.april.  U Unsko-sanskom kantonu se godišnje u prosjeku uplati oko 3 miliona maraka na ime premije. Plaćanje premije nije obavezno, ali omogućuje osiguranim licima  oslobađanje participacije prilikom korištenja određenog broja usluga zdravstvene zaštite tokom jedne kalendarske godine.