Tramp potvrdio: Počeo ekonomski rat s Turskom, Erdoan pozvao građane da pomognu liri

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je danas na Twitteru da će uvesti carine na aluminij i čelik iz Turske.

- Upravo sam ovlastio udvostručenje carina na čelik i aluminij prema Turskoj, jer njihova valuta, turska lira, jako devalvira prema našem vrlo jakom dolaru! Carina na aluminij će sada iznositi 20%, a na čelik 50%. Naši odnosi s Turskom nisu nikako dobri u ovom trenutku - napisao je Tramp na Twitteru.

Također, treba dodati da je samo danas turska lira devalvirala nevjerovatnih 12 posto u očekivanju nametanja dodatnih carina od SAD.

Inače, dodatne carine koje uvodi Amerika Turskoj samo su nastavak loših odnosa koji su kulminirali prije nekoliko dana zbog nepuštanja na slobodu američkog pastora Endrjua Bronsona (Andrew).

Bronson je uhapšen u Turskoj, a tamošnje vlasti ga optužuju za terorizam i špijunažu.  

Inače, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je danas Turcima da razmjenjuju zlato i dolare za turske lire nakon što je turska valuta oslabila za čak 14 odsto.

Vjeruje se da lira oslabila usljed zabrinutosti investitora zbog uticaja Erdoana na monetarnu politiku Turske i sve gorih odnosa sa SAD.