Pogledajte cijene namirnica u Njemačkoj danas: Šokirat će vas koliko su neki artikli jeftiniji nego u BiH

asdf

Cijene prehrambenih proizvoda u Njemačkoj, jednoj od ekonosmki najrazvijenijih zemalja na svijetu, u nekim su slučajevima izuzetno niže nego one u Bosni i Hercegovini, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, piše N1.

Građani sve teže podnose finansijski pritisak zbog divljanja cijena u gotovo svim sferama života. Naročito su na udaru penzioneri jer cijene čak i onih osnovnih namirnica dosežu zaista astronomske visine.

Poređenja radi, penzioner u Njemačkoj, nakon 45 godina rada, ima penziju od oko 1500 eura. Penzioner u BiH dobije, u prosjeku, nešto više od 220 eura.

Cijena ulja u Munchenu je 1,79 Eura.

Podjsetimo, država BiH ni na jednom nivou vlasti do sada nije donijela  mjere kako bi pomogla građanima koji tonu u siromaštvo. Pored hrane građani skuplje plaćaju grijanje i benzin, a poskupljenja će se prema najavama ekonomskih stručnjaka nastaviti.

Almir Bećarević, ekspert za energetiku i predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo, upozorio je da će građani, koji su u prethodnoj grijnoj sezoni plin plaćali 300 KM, naredne godine plaćati 500-600 KM.

Izvor: