Policija zabranila 15 od 17 protesta planiranih za ovaj vikend

protesti

Za predstojeći vikend u Austriji je najavljeno 17 protesta od kojih je većina protiv vladinih mjera u borbi protiv koronavirusa. Austrijska policija objavila je danas da je 15 od 17 protesta zabranjeno. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odluku su opravdali činjenicom da protesti direktno ugrožavaju javnu dobrobit te da predstavljaju opasnost po zdravlje građana.

Iz policije su objasnili i da se minimalna socijalna udaljenost ne može poštovati na prosvjedima na kojima se okupi više tisuća ljudi. Nedavni protesti su pokazali da se mjera nošenja zaštite za usta i nos nije poštivala što se prema aktualnim mjerama smatra prekršajem.

Od 17 prijavljenih protesta otkazano je njih 15, a među njima je i veliki protest koji se trebao održati na Maria-Theresien Platzu. Organizatori tog protesta najavljivali su da će na taj protest doći veliki broj prosvjednika iz cijele Austrije. Prema najavama na nedjeljnom protestu trebalo je biti više ljudi nego na onom održanom 16. siječnja.

Odjel bečke policije traži od građana da se ne odazivaju na pozive za tako velika okupljanja te da se suzdrže od sudjelovanja. U slučaju okupljanja policija će biti prisiljena djelovati. Svi oni koji se ogluše na policijske zabrane mogu očekivati kazne. Već je prethodno najavljeno da će se svako nepoštivanje epidemioloških mjera kažnjavati kaznama u iznosu i do 500 eura.