Glavni podgorički imam: Položaj muslimana u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou

Muslimani u Crnoj Gori ovaj Bajram dočekuju u vjerskom ushićenju. To će osjeća svaki onaj koji je ispostio i klanjao tokom mjeseca ramazana, jer je za takvu vrstu ibadeta obećana nagrada - Džennet.

To, ustvari, šalje i jednu drugu poruku; bez truda nema rezultata.

Kazao je ovo u bajramskom intervjuu za Vijesti.ba glavni podgorički imam Džemo efendija Redžematović.

„Tako je i Bajram najviše praznik koji se vraća (ar, 'id) postačima, odnosno hadžijama ako se radi o Kurban Bajramu sa srećom i berićetom - odnosno oprostom grijeha. Mi u Crnoj Gori moramo više čuvati svoju duhovnu tradiciju jer bez takvog pristupa ni vjera nam neće trajati dugo“, kaže efendija Redžematović.

Podgorički imam ističe kako su duhovne vrijednosti upravo naša tradicija koju gajimo gotovo šest vjekova na ovim prostorima.

„Zato ne trebamo davati prostora novim misionarima koji nas žele vratiti u vjeru tako što će nas odvratiti od duhovnih vrijednosti koje baštinimo, ma ko i odakle dolazili takvi nazovi da'ije. Nama ne trebaju prazne priče i klišei već konkretno življenje islama koje je sukladno tradiciji Poslanika, s.a.v.s., i univerzalnim vrijednostima koje islam gaji od prvog dana“, kaže on.

Poseban akcent, dodaje efendija Redžematović, trebamo posvetiti međuljudskim odnosima. „Bajram jeste u neku ruku i pomirenje sa tvrdoglavim bratom, komšijom ili sopstvenim djetetom. Bajram je iščekivana radost postača ali i prilika da tu radost podijelimo sa onima koji ne misle ili ne rade kao mi“, ističe Redžematović.

Kada je položaj muslimana u Crnoj Gori u pitanju, efendija Redžemaović kaže da ima problema.

„Uvijek kada pomislim ili kažem da je položaj muslimana u Crnoj Gori na zavidnom nivou, uvijek me stvarnost demantira. Tako je Ugovorom između islamske zajednice i Vlade Crne Gore regulisana halal ishrana u svim državnim organima, pa i u avio-prevozu; no vraćajući se iz Kraljevine Maroko za Crnu Goru tražio sam da se iftarim (prekinem post) pa mi je stjuardesa preksinoć donijela sendvič sa svinjskim mesom. Iako smo ovo pitanje potencirali nekoliko puta na sjednicama Komisije za implementaciu spomenutog ugovora i ovog puta molim Ministarstvo pravde, MInistarstvo za ljudska i manjinska prava, ali poglavito MInistarstvo saobraćaja da na svojim avio-linijama uvede halal ishranu, ili u najmanju ruku da se deklariše da takve ishrane nema ili je neće biti na njihovim linijama kako putnici, muslimani ne bi pali u iskušenje, a posebno ne u toku ramazana, da konzumiraju svinjsko meso ili druge harame“, kaže on.

Iako je ovo bila mala diverzija na vaše pitanje, a možda i nije adekvatna prilika za ovu temu, nastavlja efendija, imam dužnost da ovo iznesem javnosti i ukažem na nepoštivanje Ugovora od strane nekih državnih subjekata.

Dakle, položaj muslimana je ipak bolji u odnosu na susjedne države iako on može i mora biti mnogo kvalitetniji u suštinskom smislu.

Na kraju bajramskog intervjua, efendija Redžematović je svim muslimanima u Crnoj Gori, BiH i u cijelom svijetu poželio sreću i zdravlje, mir i blagostanje.

„Naša svakodnevica nam govori da su nam porodične vrijednosti ugrožene od savremenog bezbožničkog svijeta, stoga, apelujem na mlade ljude, momke i djevojke, da stvaraju porodicu dok su još mladi, da ne čekaju bolje dane, jer ih neće biti, bolju budućnost ne smijemo čekati već je moramo kreirati, a kreirat ćemo je sa dobrom porodicom. Porodica je nukleus svakog dobrog i naprednog društva. Bajram šerif mubarek olsun“, zaključio je efendija Džemo Redžematović.