Ponovo ukinuta presuda pripadnicima Specijalne policije MUP-a RS

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu suspendovanim specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kojom ih je u martu ove godine banjalučki Okružni sud osudio na 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 617.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ukinutom presudom specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović bili su osuđeni na ukupno 31 i po godinu, a Oleg Banda, jedini civil među njima, dobio je osam i po godina robije.

Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju svoje odluke istakao da je prihvatio žalbe advokata optuženih Jadranke Ivanović, Jasminke Jovišević i Aleksandre Metlić izjavljene zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Bitne povrede ogledaju se u tome što biološki tragovi koji su bili predmet vještačenja – odnosno DNK pronađen u vozilu “audi” u kojem su navodno bili optuženi – nisu dostavljeni na analizu u skladu sa Pravilnikom o načinu prikupljanja, pakovanja i transportovanja DNK uzoraka.

“Ukazujući na propuste u dostavljanju spornih bioloških tragova radi DNK vještačenja na Biološkom fakultetu u Beogradu, Odbrana je na glavnom pretresu u ponovljenom postupku prigovarala načinu na koji je postupajući tužilac izuzeo predmete iz depozita suda”, navodi se u novoj odluci Vrhovnog suda Republike Srpske.

Naime, Odbrana je naglasila da je vrećica sa DNK tragovima imala raskinutu evidens traku. Osim toga, iz vrećice su bile izvađene plave koverte sa brisevima bioloških tragova izuzetih sa uviđaja, a koje uopšte nisu bile zaštićene ni evidens trakom, ni heft mašinom.

“Pravilnik je izričit i nalaže da upakovani uzorci moraju biti osigurani naljepnicom koja mora ostati netaknuta do prijema uzorka na analizu”, zaključile su sudije Vrhovnog suda Republike Srpske.

Vrhovni sud je ujedno produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima. Optuženi se u pritvoru nalaze od januara 2016. godine.

Prema zakonu, pritvor može trajati najduže dvije godine, pa je vjerovatno pitanje dana kada će optuženi biti pušteni na slobodu.