Lamija s porodicom godinama traga za bratom Alenom koji je prije 32 godine nestao iz kućnog dvorišta

Lamijin brat Alen

Prije 32 godine iz dvorišta porodične kuće u zeničkom naselju Bilmišće nestao je tada trogodišnji dječak Alen. Njegova sestra Lamija i porodica nikada nisu prestali tragati za njim, a vjeruju da je otet i odvezen u Italiju.

Potraga za Alenom i danas traje, članovi njegove porodice, nakon razgovora s porodicom iz Mostara koja je imala sličan slučaj, uvjereni su da su blizu njegovog pronalaska. 

U razgovoru za Klix.ba Alenova sestra Lamija je ispričala cijeli događaj od 6. aprila 1986. godine kada je dječja igra završila loše za njenog brata i cijelu porodicu.

Tog dana Alen je bio u dvorištu s bratom Adnanom i rođakom Aldinom. Dok su njih dvojica otišli po sendviče Alen je nestao. Porodica je uvjerena da ga je odvezlo nepoznato vozilo koje je bilo parkirano u naselju tog dana.

"Pored porodične kuće na Bilmišću tog dana je bio parkiran nama nepoznat Volvo sa crnim registarskim oznakama. Kada je nestalo vozilo, nestao je i Alen. Njegova mogućnost utapanja je isključena, jer su ronioci mjesec dana pretraživali korito rijeke Bosne, a vodostaj vode je bio nizak. Tražeći Alena po naselju Bilmišće moj otac je došao do početka Drvenog mosta koji je tada bio u fazi obnove i kod jednog od radnika u ruci je bila Alenova lopta. Rekli su da je izbacio neko iz automobila. Ja Alena nikada nisam upoznala jer sam se rodila godinu nakon njegovog rođenja, a u potragu sam se uključila još u srednjoj školi", govori Lamija.

Nakon što je učestvovala na seminaru o trgovini ljudima, iznijela je svoj lični primjer te istragu nastavila preko tadašnjeg urednika novina Arena Saše Lekovića koji je povezao s Brankom Lazarevićem koji aktivno vodi potragu, piše tekstove o Alenu i u svim emisijama u kojim gostuje govori o tom slučaju.

Prvi trag Lamija je dobila poslije glavne priče u "Areni" nakon što ju je kontaktirala sestra s klinike Rebro iz Zagreba. 

"Nazvala me i rekla kako je ona vidjela Alena, da je bio njen pacijent, ali da nije imao rodbinu, već samo djevojku i njenu majku. Žena je bukvalno od razgovora sa mnom u roku dva dana nestala. Na klinici Rebro nam nikada nisu htjeli dati nikakve informacije ni o njoj ni o tom pacijentu. Ni u jednom momentu nisam odustajala od potrage, jer sam sigurna da ću ga pronaći. U BiH postoji još jedan slučaj otmice djeteta koji je identičan otmici mog Alena, a ta porodica ima trag u Italiji i vjerujem da je moj brat tamo zajedno s tim dječakom", govori Lamija.

Da bi olakšali potragu i informisali javnost u Italiji o Alenovom nestanku, apel potrage su preveli na talijanski jezik, a apel je na društvenoj mreži Facebook podijelilo mnogo ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih država.