Potvrđena optužnica protiv bivše v.d. direktorice Doma zdravlja Cazin, terete je za nezakonito zapošljavanje

.
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Nedime Zulić, bivše vršiteljice dužnosti direktorice Doma zdravlja Cazin, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Iz Tužilaštva su dodali da se Zulić stavlja na teret da je od septembra do 8. novembra 2019. godine, kako v.d. direktora ZU "Doma zdravlja Cazin", s ciljem da Z.R. pribavi korist u vidu napredovanja u službi, uputila Upravnom odboru ove ustanove prijedlog dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a u tom dokumentu predložila da se iza riječi "završen fakultet zdravstvenih studija VII stepen" doda "ili završen Prirodno-matematički fakultet" iako je znala da to nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano da zdravstveni radnici moraju imati obrazovanje zdravstvenog usmjerenja.

- Nakon toga je optužena razriješila S.S. koja je bila na poziciji šefa laboratorijske dijagnostike, čime ju je degradirala i uskratila pravo na položajni dodatak na plaću, a za navedeno radno mjesto donijela odluku o imenovanju Z.R. i na taj način Z.R. pribavila korist u vidu napredovanja u službi i ostvarivanju položajnog dodatka na plaću čime je počinila krivično djelo iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.