Potvrđena presuda Općinskog suda

Prva osnovna škola
Presuda Općinskog suda u Velikoj Kladuši je potvrđena nakon što je Kantonalni sud u Bihaću odbio i odbacio žalbe, kojom je direktorica JU ¨Prva osnovna škola¨ Velika Kladuša Zehida Bihorac (rođ. 1968.) iz Velike Kladuše, osuđena uvjetnom presudom zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

Ovom presudom je osuđenoj Bihorac pravosnažno utvrđena kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci koja se neće izvršiti ako ista u roku od 2 (dvije) godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optužnicu protiv Bihorac Zehide podiglo u junu 2018. godine i u postupku koji je uslijedio dokazalo da je ista kao direktorica JU „Prva osnovna škola“ Velika Kladuša u 2015. i 2016. godini nezakonito, bez raspisivanja konkursa zaposlila 4 (četiri) nastavnika na određeno vrijeme. Pritom je osuđena svjesno propustila da radno mjesto ponudi licima sa zvanične kantonalne rang-liste uposlenika za čijim radom je prestala potreba u školama.