Poznati stogodišnjak preminuo od posljedica zaraze korona virusom

asd
Sir Tom Moore, stogodišnji veteran Drugog svjetskog rata, koji je izazvao oduševljenje prikupljanjem pomoći od nekoliko desetina miliona funti za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu, preminuo je u bolnici gdje se liječio od posljedica zaraze korona virusom, potvrdila je porodica u utorak.

Poznat kao kapetan Tom, Moore je prošle godine šetajući ukrug po svom vrtu prikupio gotovo 33 miliona funti. Njegov podvig je ujedinio zemlju i učinio ga nevjerovatno slavnim u desetoj deceniji života, a nagrađen je viteškim redom Kraljice Elizabete II.

Moore je u nedjelju prebačen u bolnicu zbog problema s disanjem nakon liječenja od upale pluća, kazali su iz porodice Moore, a u utorak su potvrdili njegovu smrt.

“S velikom tugom objavljujemo smrt našeg dragog oca, kapetana sir Toma Moorea”, rekla je porodica u izjavi za PA Media, prenosi CNN.

“Posljednja godina života našeg oca nije bila ništa vanredno. Bio je pomlađen i iskusio je stvari o kojima je samo sanjao”, dodali su. “Iako je našao put do tolikih srca za kratko vrijeme, bio je nevjerojatan otac i djed i zauvijek će ostati živ u našim srcima.”

Buckinghamska palača rekla je da je kraljica Mooreovoj obitelji poslala privatnu poruku s izrazima saučešća.

Moore nije mogao biti vakcinisan protiv Covid-19 zbog liječenja upale pluća, izvijestila je u ponedjeljak podružnica CNN-a ITV News.