Pred 11. juli: U toku pripreme biciklističkog maratona i tradicionalnog performansa 8372

.
Više od 300 biciklista ove će godine učestvovati na biciklističkom maratonu ‘Bihać – Srebrenica’ pod geslom „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“. Na taj će način, već 18-tu godinu zaredom, odati počast svirepo ubijenim Srebreničanima. Bišćani će uporedo organizirati već tradicionalni ‘Performans 8372’ kojim će se i ove godine podsjetiti na genocid počinjen u srcu Podrinja…

Iz Bihaća će put Srebrenice 8. jula krenuti oko 300 biciklista. U tri etape na biciklima će preći 500 kilometara kako bi u Potočare stigli dan prije kolektivne dženaze i posljednjeg ispraćaja 46 Srebreničana. Karavana koja kreće iz Bihaća i ove je godine multinacionalnog sastava. Kako nam je uz ostalo kazao Ermin Lipović, predsjednik KES ‘LIMIT’ i organizator maratona, učesnici su iz skoro svih zemalja Evrope, Švedske, Finske, Njemačke, Švicarske, Austrije. Tu su kao i ranijih godina učesnici iz Italije i Hrvatske, a imaju i najavu da će ove godine i iz Srbije doći jedan broj učesnika, tako da se nadaju dkako će to biti stvarno jedna reprezentativna evropska ekipa.

 

Maraton je vremenom prerastao onu osnovnu ideju jer su njegovi učesnici postali jedna velika porodica. Od onog prvog, kada se prema Srebrenici iz Bihaća uputilo 12 biciklista, godinama unazad maraton vozi na stotine ljudi iz evropskih i zemalja regije. On je postao događaj koji se iščekuje, zbližava ali i tradicija koja se prenosi sa koljena na koljeno.