Pred Bidenom je pet velikih izazova u Evropi: Hoće li znati da upravlja ovom krizom?

.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će se sastati danas sa liderima i saveznicima NATO-a iz Evrope kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Pred njim će na ovom putovabnju biti nekoliko velikih izazova.

 

Očekuje se da će SAD i saveznici danas predstaviti nekoliko novih mjera borbe protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Novi odgovor će podrazumijevati i raspoređivanje dodatnih NATO snaga u Evropu. Biden će objaviti nove sankcije ruskim političarima i oligarsima, dok bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo objaviti "veliki novi paket vojne potpore" Ukrajini.

Samit bi Bidenu mogao poslužiti za potvrđivanje američkog vodstva u NATO-u, međutim morat će pokazati odlučnost u pet problema s kojima će se susresti, piše BBC.

Prikaz jedinstva

Sjedinjene Države i njeni saveznici su do sada pokazivale snažan zajednički odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Urgentnost djelovanja je uklonila uobičajene prepreke među članicama NATO-a kada je riječ o postizanju nekog dogovora, međutim pitanje je da li će to tako i ostati.

Kako se rat odugovlači, povećavaju se i šanse za razdor među članicama NATO-a. Biden će morati danas uvjeriti svoje saveznike da osnažena odlučnost NATO-a nije samo privremeno stanje, nego njihovo novo normalno stanje.

Izbjeglička kriza

Poljska se nosila sa većinom ukrajinskih izbjeglica koje bježe od ruske invazije. Otvorila je granice za milione izbjeglica što je napravilo dodatni pritisak na zemlju, koji bi mogao dovesti do društvenih nemira i ekonomske nestabilnosti ukoliko se o tome ne bude razmišljalo na pravi način.

Zbog toga je goruća briga SAD-a i Bidena osigurati da ta nacija ostane pouzdana članica NATO-a.

Vojna rješenja

Iako je SAD obećao da će Ukrajini pružiti napredniju opremu kada je riječ o dalekometnoj protivzračnoj odbrane, međutim to je lakše reći nego učiniti.

Postoji zabrinutost oko vrsta protivzračne podrške koju NATO može pružiti Ukrajini, a da to ne podstakne ruski odgovor protiv NATO-a.

Plan sankcija

Međunarodne sankcije, predvođene SAD-om i Evropom, nisu učinile mnogo da odvrate Rusiju od nastavljanja sa žestokim napadom na Ukrajinu.

Dok zapadni saveznici tvrde da će se posljedice sankcija u Rusiji s vremenom povećati, raste pritisak na američke i evropske čelnike da pronađu nove načine kažnjavanja ruske agresije.

Pitanje Kine

I Amerika i Evropa morat će uložiti koordinirane napore kako bi uvjerile Kinu da se drži podalje od Rusije i, ako je moguće, bude glasnija u svojoj osudi invazije.

Prijetnja sankcijama Kini, ako bi ona otvoreno pomogla Rusiji, već opterećuje kinesku privredu. No, nedavna podrška Kine ruskom učestvovanju na predstojećem privrednom i ekonomskom samitu G20 sugeriše da zadatak neće biti lak.