Predizborna utakmica u Srebrenici uveliko traje

r

Aktualni načelnik općine Mladen Grujičić najavljuje kandidaturu za treći mandat, uprkos gubitku podrške SNSD-a.

Sukob unutar SNSD-a eskalirao je nakon što je Općinski odbor Srebrenica odbio podržati Grujičićevu kandidaturu. Optužbe koje je uputio općinski odbor navode da je Grujičić sarađivao s SDS-om i da je svojim radom doprinio opustošenju i osiromašenju Srebrenice.

Grujičić, s druge strane, tvrdi da ima podršku velikog broja privrednika te općinskih odbora DNS-a i SDS-a. Zvanično je najavljeno da će se Grujičiću suprotstaviti kandidat SNSD-a, Miloš Vučić, mladi diplomirani pravnik.

“Dosadašnji načelnik je bio dva mandata, što je dovoljno. Ovdje treba svježa krv. Očekujemo podršku koalicionih partnera”, izjavio je Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a.

Što se tiče kandidata iz reda bošnjačkog naroda, još nijedno ime nije službeno potvrđeno, ali se spominju tri imena. SDA i SBiH razmatraju podršku Hamdiji Fejziću, bivšem zamjeniku načelnika Općine Srebrenica, koji je sada nezavisni kandidat.

S druge strane, SDP, DF i NiP se dvoume između dva kandidata – Nedžada Avdića i Muhameda Avdića.

 

Nedžad Avdić je kao 17-godišnjak preživio streljanje u Petkovcima kod Zvornika 1995. godine. Proglašen je počasnim doktorom Univerziteta Luton u Velikoj Britaniji. Vratio se u Srebrenicu, gdje se i oženio.

Muhamed Avdić je sin uglednog srebreničkog učitelja Azema Avdića, svojevremeno direktora Osnovne škole u Srebrenici, ubijenog u genocidu.

Završio je baš kao i njegov otac učiteljsku školu, a potom Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu.

 

Foto : Arhiva