Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud ef. Dudić : Bolji odnosi u regionu temelj su mira

ć

Muftija Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, prisustvovao je zasjedanju Muslimanske svjetske lige – Rabite o temi “Izgradnja mostova između islamskih mezheba”, a ovu priliku, osim za susrete s nizom važnih ličnosti, ali i privrednicima u Rijadu, iskoristio je i da obavi umru u mubarek ramazanu.

Genocid u Gazi
Javio se iz Saudijske Arabije, naglašavajući da je ramazan sveti mjesec posta, duboke duhovnosti, samopreispitivanja, zajedništva i jačanja vjere.

- Ovaj ramazan dočekujemo u znaku tragedije genocida u Gazi, koji će ostati upamćen kroz prizmu patnje, gubitka i humanitarne krize, što duboko utječe na duhovno i emocionalno stanje vjernika u pogođenim područjima, ali i svih nas u cijelom svijetu, pa i Sandžaku. Ovo je vrijeme kada se duhovni ideali vjere prepliću s teškom realnošću, pružajući priliku za izražavanje najdubljih vrijednosti islama kroz solidarnost, empatiju i zajedničku molitvu za mir - kaže muftija Dudić.

Svjestan izazova, situaciju u regionu komentira, kako kaže, s dubokim osjećajem odgovornosti i nade u bolju budućnost.

- Važnost unapređenja odnosa leži u temeljima mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane regiona. Ovo je ključno za prevazilaženje problema iz prošlosti i usmjeravanje ka zajedničkoj, svjetlijoj budućnosti - naglašava Dudić.

Zajednički rad
Politička nestabilnost, nacionalizam i ekonomski problemi, a posebno odlazak intelektualaca, zajednički su za Srbiju, BiH i Crnu Goru, pa i ostale države u okruženju.

- Prevazilaženje ovih izazova zahtijeva zajednički rad, dijalog i kompromis svih aktera u društvu, uključujući i vjerske zajednice, civilno društvo, političke lidere i međunarodnu zajednicu - kaže muftija Mevlud ef. Dudić.

Besplatni iftari
Solidarnost kroz jačanje zajedništva među muslimanima, podrška žrtvama u Gazi i empatija kroz osiguravanje iftara za one koji su u potrebi, neke su od ključnih lekcija.

- U Sandžaku se kroz sedam vakufskih kuhinja Islamske zajednice svakodnevno besplatno hrani 2.000 njegovih žitelja, gdje se dijele i besplatni iftari. Tamo gdje nema vakufskih kuhinja, poput Kraljeva, Loznice, Beograda, Krnjače, Makiša, Novog Sada, Velikog Rita, Adica, Beočina, Sombora i drugih, planira se podjela 1.500 iftara - dodaje Dudić.

Kompleksni su izazovi s kojima se naši narodi i države suočavaju i oni ukazuju na sve veću nužnost ulaganja energije u poboljšanje međusobnih odnosa na svim nivoima, rekao je.